sreda, 8. marec 2023

[PL-PKP IC ]20 novih Griffinov v PKP Intercity. Newag jih bo dostavil zelo hitro

 PKP Intercity je z Newagom podpisal pogodbo za dobavo dvajsetih novih električnih lokomotiv. Predsednik Newaga je obljubil njihovo hitro dostavo. Podjetje nujno potrebuje učinkovite, predvsem pa nove električne lokomotive.



Pogodba, podpisana 2. marca, je rezultat razpisa, ki je bil izveden lani. Po propadu Olkola so v PKP Intercity ugotovili, da bodo zelo težko našli izvajalca za napredno modernizacijo starih lokomotiv EP07. Obseg te rekonstrukcije naj bi bil zelo širok in je predvideval "pospešek" EU/EP07 do 160 km/h . V PKP Intercity so se nato modro odločili in objavili razpis za nove lokomotive, za spremembo pa so pridobili soglasje Centra za prometne projekte EU.

»Zelo sem vesel, da danes podpisujemo ta sporazum. PKP Intercity ima že 30 grifinovDokazali so svojo kakovost in danes govorimo o njihovi učinkovitosti nad 99%. To je poljski razvojni produkt, na katerega smo res ponosni, je dejal Zbigniew Konieczek, predsednik Newaga v Nowy Sączu.

– Zavedamo se, da PKP Intercity potrebuje nove lokomotive. Naredili bomo vse, da vam prve Griffine dostavimo še letos - je dodal na očitno zadovoljstvo uprave PKP Intercity. Po pogodbi ima Newag 24 mesecev časa, da jih zgradi. – Toda naš načrt je, da jih bo PKP Intercity do junija 2024 prejel vse. Ni me treba prepričevati, da je železnica promet, ki bi moral biti prednostna naloga vseh nas. Zato obravnavamo to naročilo kot prednostno nalogo - je dejal Zbigniew Konieczek. 

PKP Intercity bo dobil zelo podobne lokomotive, kot jih že ima. Zaradi popravkov nekaterih železniških predpisov in pričakovanj glede storitve bodo le manjše spremembe. Na državnih progah se bodo premikali s hitrostjo do 160 km/h. Kateri?

- Projekt, tako kot v primeru prvotnega načrta, povezanega s posodobitvijo "sedmice", predvideva usmerjanje teh vozil predvsem na linijo Wrocław - Poznań - Gdynia - je dejal Tomasz Gontarz, podpredsednik PKP Intercity. Gre za uporabo parametrov železniških prog, večinoma pripravljenih na hitrost 160 km/h, kjer je danes žal v nekaterih vlakih še vedno mogoče videti lokomotive, ki lahko vlake pospešijo le do 125 km/h ali 140 km/h.

Spomnimo se, da Newag izvajaše ena dobava lokomotive za PKP Intercity . V tem primeru gre za dobavo večsistemskih lokomotiv, ki zmorejo hitrosti do 200 km/h in so namenjene mednarodnim povezavam.