sobota, 13. avgust 2022

[PL-PKP IC] PKP Intercity: kupimo 20 lokomotiv za 160 km/h

 PKP Intercity je povsem nepričakovano objavil razpis za dobavo 20 električnih lokomotiv. Družba je popoldne medijem poslala izjavo o tem.



PKP Intercity je objavil razpis za nakup 20 novih električnih lokomotiv. O tem smo bili zjutraj prvi obveščeni . Razpis je verjetno posledica neuspešne posodobitve starejših vozil EP07, a na odgovor prevoznika glede tega še čakamo.

- Pogodba bo izvedena kot del naložbene strategije podjetja v višini 27 milijard PLN. Okrepitev voznega parka prevoznika z novimi vozili bo omogočila učinkovitejšo uporabo vagonskega parka, piše PKP Intercity v sporočilu za javnost.

20 enosistemskih lokomotiv do 160 km/h

PKP Intercity namerava na razpisu nabaviti 20 enosistemskih električnih lokomotiv (3kV DC). Lokomotive bodo prilagojene hitrosti 160 km/h, kar bo omogočilo učinkovito uporabo razvitega in posodobljenega železniškega omrežja. Vozila bodo namenjena domačim linijam. Poleg tega bodo lokomotive opremljene z varnostnim sistemom L1 in L2 ETCS. Vzdrževanje vozil v prvem ciklu, to je do vključno prvega popravila na nivoju P4, bo enakomerno porazdeljeno med prevoznika in dobavitelja lokomotive.

- Dvajset novih lokomotiv je še ena »zidka« pri uresničevanju naše naložbene strategije. Naročena vozila bodo omogočila boljšo izrabo novih in posodobljenih vagonov, katerih število zaradi izvajanja pogodb nenehno narašča. Zagotovili bodo tudi bolj gladko delovanje in izvajanje voznega reda zaradi povečanja rezerv voznega parka - poudarja Jarosław Oniszczuk, član uprave PKP Intercity.

Objavljeni razpis je del naložbene strategije PKP Intercity, s katero bo do leta 2030 na novo oziroma posodobljena celotna flota. 24,5 milijarde PLN bo namenjenih naložbam v vozni park. Tako bo imel prevoznikov vozni park na voljo 429 lokomotiv različnih tipov – 11 % več kot trenutno.

Za 47 % se bo povečalo tudi število električnih motornih vozil - teh bo 109. V prevoznikovi floti bodo tudi novi izdelki, kot je 35 hibridnih motornih vozil in 38 sedemvagonskih, dvonadstropnih potisno-vlečnih sklopov. . Za zagotavljanje visokega potovalnega udobja bo PKP Intercity vlagal tudi v nakup in posodobitev vagonov – v voznem parku bo skupaj 2466 vagonov. 

Naložbe tudi v druge lokomotive

Prihodnje leto naj bi prevoznik dobil prvo od desetih naročenih večsistemskih lokomotiv proizvajalca Newag. Opcijska pravica, ki je vključena v pogodbo, omogoča podaljšanje le-te za dodatnih 5 električnih lokomotiv, kar daje skupno 15 lokomotiv (podaljšana pogodba še ni podpisana, lokomotive pa bodo lahko odšle v tujino precej kasneje ). torej učinkovito delovanje.

Še 45 večsistemskih lokomotiv bo okrepilo vozni park prevoznika v okviru projekta nakupa vozil z 38 sedemvagonskimi dvonadstropnimi vlaki.Julija letos. PKP Intercity je objavil tehnične zahteve za vozila. Družba načrtuje, da bo izvajalca za naročilo izbrala še letos. Vlaki bodo prilagojeni na hitrost 200 km/h.

V bližnji prihodnosti bodo vozni park prevoznika poganjale nove lokomotive – to bodo lahka, dizelska vozila proizvajalca CZ Loko . Naročenih 10 lokomotiv bo namenjenih ranžirnim delom in sestavljanju vlakov na stranskih tirih obratov PKP Intercity.