torek, 27. oktober 2020

[CZ-ČD/RGJ/LEOEXP] Češka: Državni in zasebni prevozniki skupaj zahtevajo opustitev tarif

 Največji češki železniški prevozniki pričakujejo, da bo vlada med pandemijo ustavila zaračunavanje dostopa do infrastrukture. Pritožbo v tej zadevi sta skupaj oddala državna České Dráhy ter zasebnika RegioJet in Leo Express. Oblasti Avstrije, Francije in Italije so se že prej odločile za podobne ukrepe.



Kot poudarjajo prevozniki, je ta pomoč potrebna za ohranjanje osnovne mreže javnega kolektivnega prevoza. Potniški železniški promet je eden od gospodarskih sektorjev, ki ga je najbolj prizadela pandemija COVID-19, ki je bila uvedena za boj proti omejitvam. Skupne finančne izgube zaradi zmanjšanja prihodkov od prodaje vozovnic že znašajo milijarde kron (samo v primeru Čeških železnic gre za podatke o prvi polovici leta 1,92 milijarde kron ). Med prvim spomladanskim valom pandemije so se prihodki od te dejavnosti zmanjšali za približno 90%. Izkazalo se je, da je treba bistveno zmanjšati ponudbo - s podobnim postopkom imamo opravka tudi zdaj .

Začasna opustitev stroškov dostopa - ali vsaj njihovo znižanje - bi znatno zmanjšala stroške, izboljšala finančni položaj prevoznikov in jih zaščitila pred poglabljanjem krize. České Dráhy, RegioJet in Leo Express pozivajo, naj v ta ukrep vključijo subvencionirane države in lokalne vlade ter komercialne povezave. Hkrati se spominjajo primera podobne rešitve, ki so jo že uporabljali v Franciji, Italiji in Avstriji, in poudarjajo, da jo priporoča tudi Evropska unija (uredba EU 2020/0127 (COD) z dne 23. septembra letos).



Pismo o tej zadevi je bilo naslovljeno na premierja Andreja Babiša in namestnika premierja in ministra za promet Karla Havlíčka. - Več milijard dolarjev izgub, ki jih je v prvem valu pandemije utrpel celoten sektor, bi prevozniki le težko pokrili iz svojih rezerv. Logično je, da se ponovno uvedejo omejitve za drugi val, vendar bo to še poslabšalo težave prevoznikov in bo imelo katastrofalen učinek na delovanje železniškega prometnega sistema države. Omejitve mednarodnega prometa bodo povzročile tudi izgube, so v pismu navedli trije prevozniki.

Avtorji pisma opozarjajo tudi na pomen železnic za gospodarstvo. - Železnica zaposluje več deset tisoč delavcev, državljanom omogoča dostop do delovnih mest in ima ključno vlogo za češko industrijo - poudarjajo.
Zaradi epidemije na Poljskem in vladnih smernic za organizacijo konferenc in sejmov bo 10. železniški kongres 100% na spletu. Najpomembnejši poslovni dogodek za sektor železniškega prometa bo od 18. do 20. novembra. Oddaja v živo na portalu Rynek Kolejowy.

Leta 2020 se bo kongres osredotočil na vprašanja, kot so razmere v železniški industriji ob pandemiji, učinkovito in pravočasno izvajanje naložb v infrastrukturo, četrti železniški paket, trg intermodalnega prevoza ob svetovnih gospodarskih težavah in vračanje potnikov na železnico.