četrtek, 17. oktober 2019

[PL-SKM] Novi vlak elf2 "PESA" za SKM Warszawa (Tovarna PESA je zamude in kazen)

Kot je "Rynek Kolejowy" izvedel, je železnica Fast City v Varšavi odstopila od pogodbe s Peso za dobavo 13 do 21 novih vlakov. 
Nedavno smo pisali o težavah Pesa pri izvajanju pogodbe za dobavo novih Elves 2 za SKM Warszawa . Prvi vlaki naj bi se na progah pojavili že julija letos, vendar šele začenjajo svoje testne vožnje. Prevoznik je proizvajalcu zaračunal pogodbene kazni in razpravljal tudi o podpisu aneksa, ki spreminja roke dobave. Pesa je priznal, da ima prevoznik možnost odpovedi pogodbe, vendar obe strani o tej temi nista želeli širše govoriti.

Pogodba prekršena.
Odločitev je zdaj sprejeta. Kot je v objavi navedel SKM, se je " odbor hitrega mestnega železniškega podjetja (SKM) odločil, da bo odstopil od pogodbe s podjetjem Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA (PESA) za dobavo 13 vozil zaradi nespoštovanja rokov dobave, predvidenih v urniku ." 

SKM v izjavi poudarja, da je bil datum dobave vozila eno najpomembnejših meril za oceno ponudb SKM v smislu pridobitve EU sredstev. - Zaradi velikosti projekta in obsega financiranja je podvržen neposrednemu nadzoru in nadzoru Evropske komisije v Bruslju. V pogodbenem razporedu je bilo določeno, da naj bi Pesa do konca leta 2019 izdelala in dostavila 10 od 13 vozil, ki jih je naročil SKM - beremo.

Prevoznik poudarja, da lahko odstopi od pogodbe v celoti ali delno, če Pesa zamuja z izvedbo katerega od vozil, ki jih zajema predmet pogodbe, traja dlje kot 30 dni glede na časovni razpored dobave iz pogodbe. "Trenutno ima Pesa zamude pri dobavi: prvo vozilo - 87 dni, drugo - 56 dni, tretje vozilo - 25 dni" - beremo.


Pesa mora še plačati kazen
- Omeniti velja, da lahko pravico do odstopa od pogodbe SKM uveljavi v 60 dneh od dneva, ko so datumi, določeni v razporedu dobave, prekoračeni za 30 dni. V primeru odstopa od pogodbe s strani SKM zaradi razlogov, ki jih pripisuje Pesa, ima SKM pravico do pogodbene kazni v višini 20% neto nadomestila za dobavo 13 vozil. SKM se podjetju ne more odpovedati pogodbenih kazni, saj bi s tem kršili določbe zakona o javnih naročilih - beremo.

Vodstvo SKM poudarja, da je Center za prometne projekte EU (CUPT) obvestil, da lahko sprememba rokov dobave vozil in nekaterih drugih pogodbenih pogojev ustavi financiranje EU za 25% vrednosti pogodbe. - To bi lahko pomenilo, da bo družba zadržala več kot 100 milijonov PLN finančnih sredstev. Poleg tega bi lahko SKM zahteval tudi povračilo 20 milijonov PLN iz sredstev EU v okviru tega projekta. V tej situaciji je uprava SKM morala upoštevati predvsem potencialne finančne izgube podjetja - beremo v sporočilu za javnost.

- Poudariti želimo, da so pred odločitvijo o odstopu od pogodbe nastopili številni ukrepi za oblikovanje najbolj optimalne rešitve teh razmer za obe strani. Naročene so bile podrobne pravne in poslovne analize, potekali so številni pogovori med predstavniki SKM in proizvajalcem, predstavniki zakonitega lastnika Pesa, tj. Poljskega razvojnega sklada, ministrstva za infrastrukturo in razvoj in CUPT - zagotavlja SKM. - Vendar mora SKM kot podjetje za javne storitve najprej izpolniti svoje naloge, to je skrbeti za kakovost in zagotoviti stabilnost voženj, širitev in vse bolj privlačno povezovalno omrežje, tudi z zagotavljanjem ustreznega voznega parka - doda prevoznik,

Kot smo že pisali, je tudi objava novega razpisa s strani SKM-a - ni znano, koliko časa bi trajalo, da bi se odločili in katere ponudbe bodo oddane. Kot so nam sporočili iz SKM, pogodba s Centrom za prometne projekte EU za sofinanciranje vključuje datum zaključka projekta do leta 2022 in oddajo celotnega naročila za 21 vozil. Dodeljeno sofinanciranje EU znaša 202,7 milijona PLN. Vključuje tudi že končano posodobitev objektov v Szczesliwice.
Izjava Pesa
Na to se je skliceval dobavitelj vozil. "Obžalovali smo in presenetili odločitev odbora SKM, da odstopi od pogodbe za dobavo družbe Elves 2. Trenutno je proizvodnja teh vozil v teku, prvo pa se je šele začelo s preizkušanjem. Kljub zamudi prvega smo načrtovali, da bomo zadnje kopije dostavili pred rokom. Presenečenje je toliko večje zaradi zadnjega mesece smo intenzivno delali na skupni rešitvi situacije, ki bi bila obojestransko koristna, "je v posebni izjavi zapisal Pesa.