petek, 9. avgust 2019

[AT/CZ-RegioJet] Westbahn za upravljanje vlakov RegioJet Wien - Praha

EVROPA: Operaterja odprtega dostopa Westbahn in RegioJet sta podpisala sporazum, po katerem bo Westbahn prevzel „tehnično operacijo“ v Avstriji mednarodnih vlakov RegioJet, ki povezujejo Wien, Brno in Praho.

Od vlake decembra 2017 so ti vlaki med Wien Hbf in češko mejno postajo na Břeclavu upravljali Graz-Köflacher Bahn. Po mnenju RegioJet je bilo „sodelovanje z GKB visoko strokovno in je prispevalo k splošnemu uspehu teh vlakov“.
Vendar pa RegioJet razvija sodelovanje z Westbahnom na drugih področjih, vključno s skupnim poslovanjem vozovnic na Wien Hbf in navzkrižno prodajo vozovnic prek njihovih internetnih kanalov, zato bi bila logična poteza za prenos odgovornosti za Wien - Praha operacije.
Z začetkom spremembe voznega reda 15. decembra 2019 bodo strojevodje in vodniki Westbahna prevzeli odgovornost za obratovanje vlakov RegioJet v Avstriji. Storitve za stranke in preverjanje vozovnic bodo še naprej opravljali uslužbenci RegioJet na celotni poti.
RegioJet poroča, da je bila storitev izredno uspešna, saj so štirje dnevni vlaki tako v prvih 18 mesecih obratovanja dosegli povprečno zasedenost več kot 80%. Vlaki ponujajo štiri razrede potovanja, na krovu so tudi brezplačna kava, brezplačen wi-fi in info-zabavni sistemi za zaslon na dotik za vsak sedež. Regiojet poudarja, da vlaki, za razliko od drugih prevoznikov na progi, vozijo brez subvencij.
RegioJet je v letu 2018 poročal o 4 milijonih evrov dobička, ko je na svojih storitvah prevažal skoraj 10 milijonov potnikov v Avstriji, na Češkem in Slovaškem. Z napovedjo, da bo v letu 2019 zrasel za 10% do 15%, pričakuje "nadaljnjo rast dobička v višini milijonov evrov" v letošnjem letu.