četrtek, 24. januar 2019

[ PL-PKP ] PKP Cargo želi kupiti pet Vectronov

V naslednjem letu bo večsistemski park lokomotiv PKP Cargo obogaten z dodatnimi vozili. Nadzorni svet družbe je danes (v ponedeljek, 21. januarja) danes odobril nakup Siemensovih lokomotiv Vectron. Prve kopije je treba uporabiti v pol leta.

Tako kot stroji, ki so že v lasti PKP Cargo , bodo Vectroni večsistemska vozila. Njihova specifikacija jim bo omogočila vožnjo po železniškem omrežju Poljske, Češke, Slovaške, Madžarske in Nemčije. Vozila morajo imeti vgrajen sistem opazovanja poti. Proizvajalec mora v lokomotive namestiti tudi posodobitev sistema ETCS na vozilu v različico Baseline 3, kakor tudi zagotoviti njihovo vzdrževanje in - na zahtevo lastnika - opraviti popravila ravni P4. 

PKP Cargo mora plačati konzorcij Siemens Mobility Sp. z oo in Siemens Mobility GmbH, približno 26 milijonov EUR (111,3 milijona PLN) neto. Prve tri kopije bodo dostavljene do 19. julija letos, preostala dva pa do 15. januarja 2020.

Prvo pogodbo v vrednosti 315 milijonov PLN s Siemensom za dostavo 15 lokomotiv Vectron PKP Cargo je bilo podpisano 23. septembra 2015. Vozila, označena s serijo EU46, so bila dobavljena v obdobju 2016–2017. Trenutni nakup pomeni uveljavljanje opcijske pravice, ki naj bi veljala le do konca leta 2017 , vendar je bila s soglasjem obeh strank podaljšana. Prevoznik upravičuje to odločitev s povečanim povpraševanjem po mednarodnem prevozu. Širitev v regiji zavzema pomembno mesto v strategiji PKP Cargo, ki bo v naslednjih letih postala vodilna na področju ti Trije rogovi .