ponedeljek, 7. december 2015

[ SLO / SŽ ] Z novim Voznim redom 2015/2016

Z novim Voznim redom 2015/2016 še boljše povezave v notranjem in čezmejnem regijskem prometu


Novi  Vozni red  2015/2016,  ki bo začel veljati 13. decembra, veljal bo do 10. decembra 2016,  bo izboljšal povezave  v notranjem in  čezmejnem regijskem prometu.  Tega dne zamenjajo vozne rede vsi evropski železniški prevozniki in tudi širše v Rusiji in v Turčiji.
MEDNARODNI PROMET
Najpomembnejše novosti v mednarodnem prometu:
smer Madžarska
Z novim Voznim redom je izboljšana dnevna povezava med Ljubljano in Budimpešto.  Vlak »Citadella« bo  iz Ljubljane odpeljal ob 8.45, slabi dve uri prek kot sedaj,  kar omogoča časovno ugodnejši prihod v madžarsko prestolnico (17.29). Tudi ob povratku v Ljubljano bo vlak iz Budimpešte odpeljal v zgodnejši urah, ob 8. 30 (13.25) in bo v Ljubljano prispel ob 16.43. 
Pomembna novost  omenjenega vlaka  je tudi dnevna povezava do in iz Kopra,  v poletni sezoni tudi z » z direktnimi vagoni«  med  Budimpešto, Ljubljano in Koprom.  Poleg tega bo v prihodnji turistični poletni sezoni dvakrat tedensko vozil tudi  sezonski nočni vlak med Budimpešto (Ljubljano) in Koprom.  Vse skupaj je rezultat že tradicionalno dobrega sodelovanja med slovenskimi in madžarskimi železnicami.
smer Italija
Novi Vozni red 2015/2016  bo zagotovil kar 6 dnevnih povezav med Ljubljano oziroma  Divačo  in Opčinami (Villa Opicina).  Z Opčin do središča Trsta je zagotovljena redna avtobusna povezava z mestnimi avtobusi  »Trieste Transporti« na vsakih 20 minut.  Z  Opčin in tudi iz smeri Nove Gorice bodo v poletnem času izboljšane železniške povezave  preko Sežane in Divače  proti  Hrvaški -  Istra (Buzet, Pazin, Kanfanar, Pulj). 
smer Hrvaška
V  skladu z interesi in potrebami lokalnega prebivalstva na obeh straneh meje se z novim Voznim redom pomembno izboljšujejo tudi povezave v maloobmejnem prometu med Slovenijo in Hrvaško preko Rogatca. Dnevno bodo  zagotovljene kar tri povezave iz Celja preko Rogaške Slatine in Rogatca do Djurmanca in naprej do Zaboka in Zagreba.  Povezave bodo ponudile več možnosti obiskov različnih turističnih destinacij na območju Rogaške Slatine in Rogatca, olajšale pa bodo tudi dnevne migracije državljanov z obeh strani meje. 
Dodaten razlog  za potovanje z vlakom  iz Ljubljane v Zagreb ali na Reko so tudi nizkocenovne ponudbe od 9 evrov naprej .
NOTRANJI PROMET
V notranjem železniškem prometu ni bistvenih sprememb, manjše spremembe so zlasti povezane z okrepitvami in prilagoditvami voznih redov prevozu dnevnih potnikov (migracije na delo, v šole…) in zvez med posameznimi vlaki.
S ciljem izboljšanja ponudbe prevoza dnevnih migrantov so dodani tudi vlaki: 
 Med Ljubljano in Litijo sta dodana še dva vlaka v dopoldanskih in popoldanskih urah.
 Dodatni vlak bo vozil tudi med Jesenicami (9.46) in Ljubljano.
 Na relaciji med Ljubljano in Kamnikom vlaka (3166/3169) podaljšata vožnjo do/iz postajališča Jarše Mengeš. 
 Podaljšanje trase vlakov iz Celja do in iz Rogatca ob sobotah v turistični sezoni,  kar je usklajeno s potrebami lokalnih skupnosti in turističnih zmogljivosti v tem delu Slovenije. 
Vse informacij o voznih redih so na voljo na iskalnih voznih redov na spletni strani www.slo-zeleznice.si, kjer so objavljeni tudi relacijski vozni redi, prav tako pa tudi vse druge aktualne ponudbe Slovenskih železnic.