petek, 9. januar 2015

[ SLO - SŽ ] Železnice želijo 72 milijonov evrov odškodnine zaradi propada Emonike

Slovenske železnice računajo na 72 milijonov odškodnine na račun propadlega projekta nove ljubljanske železniške in avtobusne postaje ter trgovsko-stanovanjskega centra Emonika.
Madžarsko-kanadsko podjetje Trigranit, ki je bilo vlagatelj projekta Emonika, je že na začetku lanskega leta na dunajsko arbitražno sodišče vložilo zahtevo za razdrtje pogodbe. Od pogodbe je odstopilo, prav tako Slovenske železnice (SŽ), ki so proti Trigranitu vložile odškodninski zahtevek za 72 milijonov evrov.
Skladno s pogodbo bi Trigranit moral zgraditi novo železniško in avtobusno postajo ter ju brezplačno prenesti na SŽ. Trigranit je leta 2007 načrtoval, da naj bi bil javni del (brez stanovanjskega in poslovnega dela) končan spomladi 2011, nato se je rok prestavil na konec leta 2012, nato na konec leta 2014. Za projekt v vrednosti 320 milijonov evrov so zaprosili za 25 milijonov evrov državne pomoči, ki pa je niso dobili.

Slovenske železnice navajajo, da so svoje obveznosti pri projektu Potniškega centra v Ljubljani oz. projektu Emonika v skladu s pogodbo s Trigranitom izpolnile in za projekt prispevale zemljišče, zato pričakujejo, da bo odškodninski zahtevek do Trigranita ugodno rešen. Za SŽ, kot so navedli, bi bilo najbolje, če bi se projekt nadaljeval. V podjetju Emonika glede propadlega projekta ne dajejo komentarjev.
Kdaj bo dunajsko arbitražno sodišče odločilo, kdo je in kdo ni izpolnil obveznosti iz pogodbe o projektu Emonika, ni znano. Odločitev je bilo sicer pričakovati že do konca leta, a je očitno še niso sprejeli.
Beseda ; RTV SLO - G.C. 

Arhiv novice - EuroCityCard:

sreda, 12. februar 2014


sreda, 20. junij 2012 


petek, 11. april 2008