ponedeljek, 10. februar 2014

Galerija in Novice ; Proga med Ljubljano in Koprom praktično uničena

Železniška proga med Ljubljano in Koprom je zaradi vremenskih ujm praktično uničena, saj so na odseku 50 kilometrov ostali le tiri, je danes v Odmevih na TV Slovenija povedal generalni direktor Slovenskih železnic (SZ)Dušan Mes. Dodal je, da potniški promet na tem odseku zaradi uničenja elektrifikacije ne bo stekel še nekaj mesecev.

Zaradi poškodb proge pa nastaja tudi velika gospodarska škoda v Luki Koper, saj v zadnjih šestih dneh kar 2700 vagonov ni bilo odpremljenih oziroma pripeljanih.

"Proga Ljubljana - Koper, ki je usodnega pomena tako za Luko Koper kot za Slovenske železnice, je praktično uničena. Sedaj poskušamo odstraniti vse padla drevesa, električne drogove, odstraniti vse žice, da bi tako čim prej zagotovili prevoz do in od Luke Koper z dizelskimi lokomotivami," je povedal Mes in dodal, da bi lahko ta promet zagotovili do konca tedna ali v naslednjem tednu.

"Upamo, da bomo že v četrtek lahko to progo usposobili za tovorni promet z dizelskimi lokomotivami, ki si jih bomo tudi izposodili in s tem improvizirali. To bo povzročalo bistveno večje stroške," je dejal Mea in poudaril, da bo ta proga prevozna samo za tovor. "Potniški promet na tem odseku praktično ne more potekati, dokler ne bo ponovno vzpostavljena elektrifikacija, kar bo zelo dolgotrajen proces, ki bo po moji oceni najbrž trajal od štiri do pet mesecev," je še dejal generalni direktor Slovenskih železnic. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



















Foto; Simon Kovačič - EuroCityCard