nedelja, 2. junij 2013

Prevoz z vlakom - prijazen tudi do gibalno oviranih oseb

Izlet članov Društva Sonček v Zagreb, ki je bil organizacijsko in manevrsko za potovanje z vlakom zelo zahteven, je v popolnosti uspel.
Stodvanajst članov – od tega 32 oseb na vozičkih – mariborskega društva za cerebralno paralizo SONČEK, se je drugo soboto v mesecu maju odpravilo na izlet z vlakom iz Maribora v Zagreb. Društvo tradicionalno vsako leto za otroke, mladostnike in odrasle s cerebralno paralizo in sorodnimi invalidnostmi, njihove starše, svojce, sorodnike in prijatelje organizira izlet po Sloveniji ali v sosednje države. Na izlet se že vrsto let vedno odpravijo z avtobusom, tokrat pa so želeli preveriti ali je res tudi prevoz z vlakom vedno bolj prijazen do gibalno oviranih oseb. Izlet v Zagreb, ki je bil organizacijsko in s strani slovenskih železnic manevrsko zelo zahteven, je v popolnosti uspel.
Lidija Šestak Zorič, predsednica mariborskega društva Sonček: »Najprej je bilo vse skupaj samo tiha želja, vendar nam je takojšnji pozitivni odziv slovenskih železnic, zlasti gospoda Primoža Koklja dal vedeti, da bo naš tradicionalni letni izlet lahko realiziran. Kar nekaj gibalno oviranih, tudi odraslih, se je prvič udeležilo vožnje z vlakom. Cel projekt je zahteval od društva veliko organizacije in energije zlasti podprtost s spremljevalci gibalno oviranim. Predvsem pa smo se želeli prepričati, ali je prevoz z vlakom za tako veliko skupino izvedljiv, kar se je izkazalo za več kot uspešno. Za vse udeležence je na koncu izlet in vožnja z vlakom bilo izvirno in nepozabno doživetje«.
Primož Kokalj, Slovenske železnice- Potniški promet: »V Družbi SŽ – Potniški promet si prizadevamo, da bi slehernemu potniku z omejeno gibalno sposobnostjo omogočili, da se pelje z vlakom kamorkoli po Sloveniji. Želimo si, da bi nam infrastruktura Slovenije omogočala, da bi potniki potovali kamorkoli po železniškem omrežju, da bi bilo več postaj, predvsem pa postajališč ustrezno opremljenih za primeren in varen vstop ter izstop potnikov. Sem sodijo dovolj visoki in široki peroni, opremljenost objektov z dvigali do peronov in dvigal za nakladanje oz. razkladanje vozičkov na vlak oz. z vlaka. Omenjeni izlet je bil vsekakor velik izziv, tudi zame osebno, saj sem kot skrbnik že od leta 2009 zadolžen, da prevozi omenjenih oseb potekajo nemoteno. Hkrati bi se ob tej priložnosti zahvalil vsem železničarjem, kateri so kakorkoli pripomogli pri tej vožnji, zahvala pa velja tudi našim kolegom iz Hrvaških železnic na postaji Zagreb, da je servis vstopa in izstopa potekal nemoteno, predvsem pa varno. Dokazali smo, da znamo in zmoremo.«
Nada Polajžar, mama 10 letne Katke: »Družine, ki imamo enega od svojih članov na invalidskem vozičku, smo večinoma »obsojene« na vožnjo z osebnimi avtomobili – in to z velikimi, zaradi invalidskih vozičkov, pa če si to lahko ali pa malo manj lahko privoščimo. Javni prevozi so za nas nedosegljivi, kljub vedno večji ozaveščenosti o tem, koliko manj smo škodljivi za okolje in potratni z energijo, če uporabljamo javna prevozna sredstva. Naša Katka se do sedaj še nikoli ni peljala z vlakom, zato je bila vožnja zanjo nekaj težko pričakovanega in globoko doživetega. To je bila dogodivščina, ki jo bo pomnila, pa četudi se nikoli več ne bo ponovila. Zame je ta dan pomenil še eno premaknjeno mejo v življenju družin z gibalno oviranimi člani.«
undefined
Na fotografiji: Primož Kokalj (SŽ-Potniški promet) s sodelavci pomaga potnikom Društva Sonček pri vstopu na vlak.