torek, 28. avgust 2012

Šolske vozovnice

Z vlakom v šolo že za 20 evrov na mesec.
Od ponedeljka, 27.avgusta 2012 bodo upravičenci s pomočjo vloge, ki jo potrdi izvajalec vzgojno-izobraževalnega programa na prodajnih mestih SŽ, lahko kupili subvencionirano mesečno vozovnico za prevoz z vlakom.

Subvencije

V skladu s pravilnikom o subvencioniranju mesečnih vozovnic za dijake, vajence in študente višjih in visokih šol subvencionirana vozovnica pripada dijakom, vajencem in študentom višjih in visokih šol, ki imajo od kraja bivanja pa do šole oziroma fakultete več kakor pet kilometrov.
Več informacij o subvencionirani mesečni vozovnici si lahko preberete na spletni strani Ministrstva za infrastrukturo in prostor.

Mesečna šolska vozovnica

Velja na izbrani relaciji mesec dni, od prvega do zadnjega dne v mesecu in še prvi delovni dan naslednjega meseca.
V sredo, 18.7.2012, je bil v Državnem zboru sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu. Zakon ureja nov način subvencioniranja prevoza dijakov in študentov za novo šolsko in študijsko leto 2012/2013. Na podlagi sprejetega zakona, bo prometni minister izdal nov Pravilnik o določanju cen in postopkov subvencioniranja prevoza dijakov in študentov.
Bistvene novosti, ki jih prinaša sprejeti zakon so:
 • nova vloga za izdajo subvencionirane mesečne vozovnice,
 • načelo enkratnega nakupa oziroma plačila vozovnice, če upravičenec na relaciji uporablja dva ali več različnih prevoznikov,
 • enotne cene subvencionirane mesečne vozovnice, ki jo plača upravičenec in je odvisna od dolžine skupne razdalje prevoza upravičenca, med krajem bivanja oziroma krajem šolanja.  

  Enotna cena subvencionirane vozovnice je razdeljena na tri razrede in znaša:
 • za 1. razred: oddaljenost od 5 km do 60 km – 20 evrov,
 • za 2. razred: oddaljenost od 60 km do 90 km - 30 evrov,
 • za 3. razred: oddaljenost več kot 90 km - 50 evrov.
Novost, ki jo zakon prinaša, bo tudi nova subvencionirana kuponska vozovnica, ki bo omogočala 10 voženj na mesec, za katerega je bila izdana, v vrednosti 15 evrov (ne glede na dolžino relacije).
Na podlagi subvencionirane mesečne vozovnice za vlak, boste lahko brezplačno uporabljali tudi mestni promet v ljubljani in Mariboru.
Kaj potrebujete za nakup mesečne šolske vozovnice?
Za nakup mesečne šolske subvencionirane vozovnice potrebujete:
 • veljavni osebni dokument,
 • izpolnjeno in na šoli potrjeno vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice (navodila za izpolnjevanje vloge),
 • elektronsko izkaznico (čip kartico) iz preteklega šolskega leta oziroma nakup elektronske izkaznice.
Nakup mesečne in drugih abonentskih vozovnic je mogoč le z elektronsko izkaznico (čip kartico). Elektronska izkaznica velja v obdobju šolanja. Ob novem šolskem letu jo podaljšate tako, da izpolnite novo vlogo, kar vam bo prihranilo čas in denar. Ob zaključku šolanja lahko nepoškodovano izkaznico vrnete na potniški blagajni in povrnili vam bomo dva evra.

Nagradna igra:

Zbiraj ABOš vozovnice in odpotuj na enomesečno avanturo z vlaki po evropskih državah.
V šolskem letu 2012/2013, zberite čim več ABOš vozovnic in si priigrajte vozovnico InterRail Global Pass v vrednosti 638 evrov, s katero boste naslednje počitnice lahko brezplačno po dolgem in počez prepotovali celotno Evropo.

Pogosta vprašanja in odgovori

Imate dodatna vprašanja? Svoj odgovor poiščite v rubriki najbolj pogostih vprašanj.
Pogosta vprašanja in odgovori.

Dodatna telefonska številka

Med 27. avgustom in 7.septembrom, med 8.00 in 15.30, bo za vsa dodatna vprašanja o subvencioniranih vozovnicah in njihovem nakupu, odprta tudi dodatna telefonska številka 01 29 12 408.