sobota, 31. marec 2012

Brank odstopil, AUKN njegovo odločitev obžaluje



Bojan Brank je odstopil z mesta prvega nadzornika SŽ. Kot je dejal, odstopa zaradi osebnih razlogov, a kljub temu sprejema odgovornost za neoptimalne odločitve. Nadzorniki železnic so pretekli teden s položaja razrešili direktorja Igorja Blejca, vodenje družbe pa je prevzel Dušan Mes.

Dušan Mes

Dušan Mes (Foto: Kanal A)

Bojan Brank je podal odstopno izjavo z mesta predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic. "Odstopam sicer zaradi osebnih razlogov, vendar – kot prvi med enakimi – obenem sprejemam polno odgovornost za neoptimalne odločitve v obdobju mojega vodenja nadzornega sveta v zadnjih šestih mesecih," je zapisal v odstopni izjavi.

Nadzorniki železnic so pretekli teden s položaja razrešili direktorja Igorja Blejca, vodenje družbe pa je prevzel Dušan Mes. V četrtek pa sta bila za člana poslovodstva družbe imenovana še Jelka Šinkovec Funduk in Milan Perovič.

Kot je v odstopni izjavi zapisal Brank, ocenjuje, da so v četrtek "nadzorniki potrdili vodstveno ekipo, ki bo sposobna voditi tvoren, konstruktiven, predvsem pa uspešen dialog z vsemi deležniki, ki so pomembni za uspeh poslovnega preobrata in dolgoročne konsolidacije sistema Slovenskih železnic".

Agencijo za upravljanje s kapitalskimi naložbami RS (AUKN) je novica presenetila in odločitev Branka obžalujejo. Je pa agencija že začela postopek za akreditacijo in nominacijo nadomestnega člana, ki bo v soglasje posredovan resornemu ministrstvu in vladi.

Nadzorniki so v četrtek potrdili tudi poslovni načrt za letos, po katerem naj bi čista izguba skupine ob koncu leta znašala 6,7 milijona evrov.

Slovenske železnice so lani ustvarile 478,38 milijona evrov poslovnih prihodkov. Dobiček iz poslovanja (EBIT) je znašal 2,06 milijona evrov, čista izguba pred obdavčitvijo pa 9,55 milijona evrov.