ponedeljek, 3. oktober 2011

V Italiji splošna stavka

Po večjih mestih v Italiji danes poteka osemurna splošna stavka v lokalnem javnem prometu, ki ponekod potnikom že povzroča težave

V Italiji splošna stavka
Po večjih mestih v Italiji danes poteka osemurna splošna stavka v lokalnem javnem prometu, ki ponekod potnikom že povzroča težave. Stavko je sklicalo sindikalno združenje USB, ki nasprotuje krčenju sredstev za javni prevoz in privatizaciji storitev, ki jih predvideva nedavno sprejeti varčevalni paket vlade.

Poleg javnega potniškega prometa danes po poročanju italijanskih medijev stavkajo tudi na poštah, v petek pa bodo nezadovoljstvo z varčevalnim paketom izrazili še v šolah, ki jih bo varčevanje prav tako prizadelo.

S tem se oktobrski val stavk v Italiji še ne bo končal. Za 20. in 21. oktober so stavko napovedali v železniškem prometu, ki jo podpirajo tudi vse največje sindikalne zveze. 28. oktobra pa bo splošna stavka na pobudo ene večjih sindikalnih zvez v državi UIL potekala v celotnem javnem sektorju.

Nedavno sprejeti varčevalni paket, vreden slabih 55 milijard evrov, med drugim predvideva za okoli devet milijard evrov nižje lokalne proračune, kar bo prizadelo financiranje javnega lokalnega prometa, v katerem je zaposlenih okoli 150.000 ljudi. V USB opozarjajo, da je to že povzročilo nižanje plač, podražitve vozovnic in ponekod ukinjanje linij.