petek, 8. julij 2011

Celovito obnovljeni potniški vlak 813/814-130 spet na tirih

S predstavitveno vožnjo med ljubljansko železniško postajo in ljubljansko proizvodnjo SŽ-Centralnih delavnic se je danes, 6. julija, na ponovno pot po slovenskih tirih podala obnovljena dizel motorna potniška garnitura 813/814-130. Potnikom ponuja novo kakovost in udobje potovanja in pomeni začetek postopne prenove voznega parka Slovenskih železnic.

Slovenske železnice so se za celovito obnovo dizel motorne garniture odločile, ker si prizadevajo potnikom ponuditi čim boljše storitve. Poleg cene vozovnic in hitrosti vlaka je prav udobje prevoza eden od dejavnikov, ki najbolj vplivajo na potnike, da se odločijo za vožnjo z vlakom.

Obnovo potniškega vlaka so Slovenske železnice zaupale podjetju SŽ–Centralne delavnice Ljubljana, ki tudi sicer vzdržuje in popravlja vse vrste vozil Slovenskih železnic, vključno z najsodobnejšimi lokomotivami in potniškimi garniturami.

Posodobitev vlaka 813/814-130 je za SŽ-Centralne delavnice Ljubljana doslej najobsežnejša prenova potniškega vlaka in dokaz uspešnosti domačega znanja.

Obnova potniške garniture je obsegala:

- vgradnjo novega pogonskega agregata s turbo kompresorjem in manjšimi emisijami izpušnih plinov,

- vgradnjo klimatske naprave v oddelke za potnike in strojevodsko kabino,

- vgradnjo ekološkega vakuumskega WC-ja,

- nove stenske in stropne obloge v potniških oddelkih v novem dizajnu,

- nove udobnejše sedeže za potnike v novem dizajnu,

- vgradnjo sodobnih led diodnih svetil za osvetlitev potniških oddelkov,

- vgradnjo opreme za video nadzor potniškega prostora,

- vgradnjo sušilne naprave za komprimirani zrak.

Udeležence predstavitvene vožnje je pozdravil generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič. Izrazil je zadovoljstvo, da lahko sistem Slovenskih železnic takšne obsežne projekte opravi z lastnim znanjem in s kar najnižjimi stroški občutno izboljša ponudbo v potniškem prometu. Obnovljenemu vlaku je zaželel varno vožnjo, njegovim potnikom pa obilo prijetnih trenutkov med vožnjo.

Direktor SŽ-Centralnih delavnic Dušan Žičkar je med drugim poudaril, da temeljita prenova skoraj štirideset let starega vlaka pomeni popolnoma nov produkt, ki je plod lastnega znanja in dela zaposlenih v družbi, hkrati pa je rezultat izjemno dobrega sodelovanja s Potniškim prometom Slovenskih železnic. Prepričan je, da vlak ponuja najsodobnejše rešitve, tako glede varnosti kot udobja, nadaljevanje obnov pa bo potniškemu prometu zagotavljalo ponujanje konkurenčnih storitev. Celoten projekt pomeni za Centralne delavnice tudi veliko tržno priložnost pri drugih kupcih zunaj Slovenije. Podobni, vendar neobnovljeni vlaki iste serije namreč še vedno vozijo po številnih železnicah v državah EU in Balkana.

Direktor PE Potniški promet mag. Boštjan Koren je poudaril, da je cilj Slovenskih železnic, da postanejo nosilec integriranega javnega potniškega prometa, in povedal, da ga veseli, da lahko potnikom ponudijo višjo kakovost potovanja in tako rekoč »nov« potniški vlak z okrog 80 odstotkov manjšo investicijo, kot bi jo pomenil nakup novega vlaka. Povedal je tudi, da gre le za začetek obnove starih potniških garnitur. »Za letos načrtujemo celovito obnovo še treh starejših dizelmotornih vlakov, ki jim bodo v prihodnjih letih sledili še dodatni prenovljeni potniški vlaki,« je še povedal.

Temeljni podatki o dizel motorni potniški garnituri 813/814-130:

Proizvajalec: Fiat Torino – TVT Maribor

Leto izdelave: 1974

Prejšnje predelave: Predelava čela vozila za bolj aerodinamično obliko, vgradnja novih vrat, elektronskega budnika in avtostop naprave, dveh komandnih pultov

Moč motorjev: max. 2 x 206 kW

Največja hitrost: 100 km/h

Masa: 74 t

Dolžina čez odbojnike: 44,2 m

Širina: 2,9 m

Višina: 4,07 m

Število sedežev: 154

S prerezom traku so vlak simbolično na pot spremili Direktor PE Potniški promet mag. Boštjan Koren, generalni direktor SŽ Goran Brankovič in direktor SŽ–Centralne delavnice Ljubljana Dušan Žičkar (z leve).