petek, 20. maj 2011

Pester konec tedna v Železniškem muzeju Slovenskih železnic




Konec tedna bosta v Železniškem muzeju na Parmovi 35 v Ljubljani potekali privlačni prireditvi za staro in mlado – Verižni eksperiment 2011 in bolšji sejem za vse ljubitelje malih in velikih železnic.

V soboto, 21. maja, vas vabimo v Železniški muzej SŽ na ogled Verižnega eksperimenta 2011.
Verižni eksperiment temelji na podiranju domin, le da tu namesto domin stojijo fizikalni eksperimenti, ki so med seboj povezani z veznim členom – kroglico. Vsak posamezen člen se začne s padajočo kroglico ter konča tako, da kroglico spusti v naslednjo napravo.

Uradni zagoni eksperimenta bodo potekali med 14. in 17. uro, in sicer:
ob 14.00, 15.00 in 16.00: verižni eksperiment leta 2011 (veriga naprav, ki so jih pripravili učenci osnovnih šol in srednje šole),
ob 14.30, 15.30 in 16.30: demo veriga (veriga naprav, ki so jih v preteklih letih za Verižni eksperiment sestavili študentje fizike za predstavitev Verižnega eksperimenta po Sloveniji in v tujini).
Ob 17. uri bo strokovna komisija podelila tri nagrade in tri pohvale ter nagrado občinstva.
Za živahno vzdušje bodo poskrbeli študentje Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani z zanimivimi poskusi in sodelavci Tehniškega muzeja Slovenije z delavnicami za otroke. Prireditev poteka v organizaciji Tehniškega muzeja Slovenije, Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani ter Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije.

V nedeljo, 22. maja, pa bo v Železniškem muzeju Društvo ljubiteljev železnic Železna cesta organiziralo že 33. bolšji sejem ob parni lokomotivi SŽ 33. Potekal bo med 9. in 17. uro. Na njem se bodo srečali modelarji iz vse Slovenije, ki bodo prodajali in menjali modele ter predstavljali svoje zbirke.
Na ogled bo tudi modulna maketa v merilu HO, obiskovalci pa se bodo lahko popeljali z vrtno železnico. Ogled bolšjega sejma in vožnja z malim vlakom bosta brezplačna.