torek, 9. november 2010

Poljska; Vlak eksplodiral na tirih




V mestu Bialystok na Poljskem sta se zaletela tovorna vlaka. Eden je prevažal gorivo, zaradi česar je ob trku najprej odjeknila silovita eksplozija, nato pa je vagone zajel požar.

V Bialystoku na severovzhodu Poljske sta navsezgodaj zjutraj trčila tovorna vlaka. Prvi se je od zadaj zaletel v kompozicijo cistern, polnih goriva. Zato je ob trku najprej odjeknila močna eksplozija, nato pa je izbruhnil požar. Ogenj je zajel dve lokomotivi ter 11 cistern, njegovo širjenje pa so nato ustavili gasilci, ki so hkrati krotili plamene in hladili preostale vagone, da jih ne bi zagorelo še več.

V nesreči sta bili po podatkih spletnega portala Poland.pl ranjena dva človeka, smrtnih žrtev pa na srečo ni zahtevala. Zgodila naj bi se, ker prvega vlaka niso pravočasno umaknili na stranski tir.

Lokalne oblasti so okoliške prebivalce potolažile, da ni neposredne grožnje za njihovo zdravje. Kljub temu so za danes odpovedali pouk v bližnji šoli, poslovno stavbo poleg prizorišča nesreče pa so izpraznili.

Zaradi nesreče je obstal železniški promet med Varšavo in Bialystokom, v tem mestu pa je bil močno oviran tudi cestni promet, saj so nekaj cest zaprli, da bi gasilci lahko brez težav dosegli kraj nesreče.