petek, 14. maj 2010

Železnice bodo preoblikovane v holding



Slovenske železnice se bodo znova preoblikovale v holding, je povedal minister za promet Patrick Vlačič. Preoblikovanje podpirata tudi generalni direktor in novi prvi nadzornik SŽ-ja.

Holding, ki je na papirju nekoč že obstajal, bo imel tudi odvisne družbe, ena od njih bo infrastruktura. Podobno ureditev ima po Vlačičevih besedah tudi Deutsche Bahn.

Generalni direktor SŽ-ja Goran Brankovič je dejal, da se bodo Slovenske železnice najverjetneje iz enovitega podjetja preoblikovale v holding, kar se mu zdi smiselno, zamisel pa podpira tudi novi prvi nadzornik Igor Zajc. Pri enovitem sistemu pa vztraja predsednik sveta delavcev Silvo Berdajs, ki je dejal, da se bo do predloga prometnega ministrstva opredelil, ko bo predlog preučil.

Slovenske železnice so v prvih treh mesecih ustvarile 4,3 milijona evrov izgube iz poslovanja. Predsednik nadzornega sveta je postal Igor Zajc. Z mesta predsednika nadzornega sveta je namreč v sredo odstopil Andrej Godec, saj se želi povsem posvetiti vodenju direkcije za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo. Nekateri mediji so med drugim poročali, da se je za Godčev odstop z mesta predsednika nadzornega sveta zavzemal predvsem premier Borut Pahor. Godec ostaja član nadzornega sveta.

Kljub 4,3-milijonski izgubi v prvih treh mesecih letošnjega leta so rezultati poslovanja Slovenskih železnic bistveno boljši kot v enakem odbobju lani. Izguba iz poslovanja v prvih treh lanskih mesecih je namreč znašala 9,7 milijona evrov. Čista trimesečna izguba je letos znašala 7,9 milijona evrov, lani pa 10,9 milijona evrov.

Višji prihodki iz tovornega prometa
Trimesečni dobiček iz poslovanja je za 1,5 milijona evrov višji od načrtovanega, razlogi pa se skrivajo predvsem v višjih transportnih prihodkih tovornega prometa. Dodana vrednost na zaposlenega je v prvem četrtletju na letni ravni znašala 25.899 evrov in je za 4,6 odstotka višja od načrtovane.

Na boljše rezultate kažejo tudi naslednji podatki: tovorni vlaki so v prvih treh mesecih prepeljali dobrih 11 odstotkov več tovora, za 14 odstotkov so se povišali tudi poslovni prihodki tovornega prometa.