četrtek, 20. maj 2010

BIBLIOVLAK - Knjige na vlakih Slovenskih železnic




Ljubljano je Unesco izbral za svetovno prestolnico knjige leta 2010. S projektom Knjiga na vlaku smo dosežek našega glavnega mesta podprle tudi Slovenske železnice. V sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana in Mestno občino Ljubljana potnikom na nekaterih vlakih vse do 23. aprila prihodnje leto ponujamo možnost brezplačne izposoje knjig.

Za začetek smo v bibliovlak spremenili vlak InterCity Slovenija (ICS), ki vozi med Mariborom in Koprom, in ga tudi zunaj poslikali s podobo projekta Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010. Pozneje pa si bo knjige mogoče izposojati tudi na nekaterih drugih vlakih.

Na odprtju projekta je generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič povedal: »Knjiga in vlak imata veliko skupnega. Oba nam odkrivata nove kraje, ljudi in pokrajine. Spodbujata našo domišljijo in nas bogatita z novimi spoznanji. Obenem pa je knjiga lahko naš idealni spremljevalec na vsakdanji poti do službe ali šole, ali pa na spoznavanju novih tujih dežel. V času množičnih elektronskih komunikacij bi bilo kar prelahko vlak in knjigo odpisati na zaprašene police častitljive, a le malo uporabne zgodovine. Toda oba sta še kako živa, mladostna. Še vedno se razvijata in mi se razvijamo z njima. Na Slovenskih železnicah si iz dneva v dan prizadevamo našim potnikom ponujati kar najboljše storitve. Verjamemo, da nam bo kot nosilcu integriranega javnega potniškega prometa uspelo sedanjim in novim potnikom ponuditi novo kakovost potovanja. Zato sem vesel, da smo dobili priložnost postaviti svoj delček v mozaik svetovne prestolnice knjige.«

V okviru projekta Knjiga na vlaku se septembra začne tudi literarni natečaj za srednješolce, na katerem bodo najboljša dela nagrajena.