petek, 20. marec 2009

ATR 220-014 v Sloveniji- 2.del


Modernizacija potniškega voznega parka Slovenskih železnic.

Na Slovenskih železnicah želimo modernizirati potniški vozni park, število potnikov na vlakih Slovenskih železnic se že nekaj let zapored povečuje, lani so vlaki Slovenskih železnic prepeljali kar 16,65 milijona potnikov, kar je za 3,3 odstotke več kot leto prej. Naš cilj je postati nosilec integriranega javnega potniškega prometa v Sloveniji in s tem namenom se tudi odzivamo predstavitvam ponudnikov oziroma proizvajalcem potniških garnitur. Eden izmed proizvajalcev je tudi PESA iz Poljske, ki bo svojo novo tričlensko dizelsko motorno potniško garnituro ATR 220 imelo na ogled v Ljubljani od 18. do 20. marca 2009.
Na podobnih predstavitvah so pri nas svoje potniške garniture že predstavila nekateri uvelčjavljeni proizvajalci, z današnjo predstavitvijo dizelske motorne potniške garniture ATR220 podjetja PESA iz Poljske se je krog morebitnih ponudnikov za naš načrtovani javni razpis še povečal.
Vozilo tipa ATR220, ki ga proizvaja podjetje SEPA iz Poljske, je enoprostorsko tridelno vozilo in namenjeno za prevoz potnikov v lokalnem prometu. Izdelano je v skladu z evropskimi standardi glede trdnosti, hrupa in protipožarne varnosti, je udobno za potovanje in ima majhen vpliv na okolje. Višina tal pri vstopnih vratih je 60 centimetrov nad robom tirnice, tako da je vstopanje enostavno in udobno. Vozilo je prilagojeno za prevoz invalidnih oseb na vozičkih in oseb z veliko prtljage. Potniški del in strojevodski kabini so klimatizirani, garnitura ima velika okna, je v celoti ergonomsko oblikovana in zasnovana, ima nadzor notranjosti vozila, tri vstopna vrata na vsaki strani, celosten sistem nadzora in diagnostike vozila. Mogoče je speti tri vozila skupaj. Garnituro poganjata dva dizelska motorja, vsak z močjo 382 kW, najvišja hitrost garniture je 120 kilometrov na uro, na eni garnituri je 155 sedežev.

FOTO: EuroCityCard