ponedeljek, 17. november 2008

Pet ur na IC vlaku POHORJE (5.del in Zadnji)



Čudovita diagonala po naši domovini. (5.del in zadnji)

DVE PODOBI HRASTOVELJSKE DOLINE

Pot od Maribora do Kopra je izredno zanimivs. Z vlaka vidiš lep del Slovenije: na Štajerskem del poti se vožiš mes Pohorjem,Bočem in Zasavskimi hribi, z Ljubljanskega barja uzreš verigo Kamniških Alp,pri Rakeku zagledaš Triglav, pri Postojni Nanos,pri Prestranku Snežnik,pri Borovnici vidiš ostanek nekdanjega mogočnega železniškega viadukta- edini steber,ki že 145 let kljubuje zobu časa. Vlak pelje na tej progi skozi 15 predorov in obstoji prav toliko postajah. Najvišijo točko na celotni progi doseže vlak v postojni (550 metrov), drugo najvišjo pa v prešnici ,ko se po nadmorski viši 496 metrov začne spuščati proti Črnotičam.

In prav za Črnotičami se začenja najlepši del poti. Minuto za to postajo ,ko vlak zapelje na Kraški rob,se ob lepem vreme prikaže čudovita Hrastovljska dolina in na njenem koncu – na skrajnem jugu - Hrastovlje z obzidjem Tabora in znotraj obzidja cerkvica sv.Trojice (v javnost znana predvsem po svetovni znamenitosti – freski Mrtvarški ples); vlak pa se odtod strmo spušča skozi vas podpreč , pelje cež nekdanji železniški most ,ki so ga na koprsko progo prestavili iz Martuljka (ko so leta 1966 opustili planiško progo), nedaleč proti zahod pa se že prikažeta cilj poti – Koper – in za njim sinji Jadran.

Včasih pa prekriva vso Hrastoveljsko dolino megla- in potnik ima tedaj redko priložnost s sončnega Kraškega roba uzreti pod seboj megleno morje- kot mnogokrat v gorah.

Takoj poteka vožnja po najdaljši slovenski železniški poti – namreč vožnja InterCity vlaka Pohorje, ki vsak dan diagonalno preči našo prelepo domovino Slovenijo vse od Maribora oziroma Murske Sobote do našega okna v svet – Kopra. In seveda nazaj.

Novinar;Večer-2002 - Slika;Hrastovlje pri Kopru.