petek, 1. marec 2019

[ PL - BELRUS ] Več mejnih prehodov za tovorne vlake in nove potniške povezave z Belorusijo!

20. februar letos V Brestu je potekalo srečanje vodij podjetij iz skupine PKP z vodstvom Beloruske železnice, na katerem so razpravljali o trenutni dejavnosti in načrtih za razširitev sodelovanja v bližnji prihodnosti. Letos bo za potrebe tovornih prevoznikov uveden dodaten mejni prehod, potniki pa bodo pridobili več neposrednih mednarodnih povezav.

Ena ključnih vprašanj, o katerih je razpravljala poljska delegacija z beloruskimi partnerji, so bile podrobnosti o odprtju železniškega mejnega prehoda Czeremcha-Wysokolitowsk (Wysokie Slupsk) za tovorni promet. Vožnja vlaka se bo nadaljevala v drugem četrtletju leta 2019. Na sestanku so potekala tudi posvetovanja o rezervnih zmogljivostih prehoda Terespol - Brest, ki je najpomembnejša mejna točka na poti, ki povezuje Kitajsko z Evropo, sledi pa naraščajoči prevoz kontejnerjev. Pogovarjala sta se tudi o investicijah, namenjenih posodobitvi mejnih postaj, vključno s Terespolom.
Del srečanja je bil namenjen širitvi ponudbe potniških povezav. Poljske in beloruske stranke so se dogovorile, da bodo od sredine junija do sredine julija letos uvedle dodatne vlake, kar bo omogočilo potovanje navijačev, ki so se odločili za 2. Evropsko igro. Dodatni vlaki bi potekali v odnosih Varšava - Brest in Brest - Varšava. Tema srečanja je bila tudi razvoj omrežja mednarodnih povezav v voznem redu za prihodnje leto, ki bo začel veljati sredi decembra. Ena od načrtovanih sprememb je uvedba novega vlaka, imenovanega "Batory", od Bresta do Budimpešte, Prage in Dunaja. Načrt za sezono 2019/2020 je predviden tudi za vodenje novih dnevnih vlakov številka 125/126 v razmerju Varšava-Brest-Varšava.
Poljski delegaciji je predsedoval Krzysztof Mamiński, predsednik uprave PKP SA Na srečanju so se udeležili tudi predstavniki upravnih odborov podjetij: PKP Polskie Linie Kolejowe, PKP CARGO, PKP Intercity in PKP Linia Hutnicza Szerokotorowa. Belorusko stran je zastopal Vladimir M. Morozov, vodja beloruskih železnic.