torek, 10. februar 2015

[ SLO - SŽ ] Za drugi tir (Divača -Koper )

Od Vlade RS in Ministrstva za infrastrukturo RS zahtevamo, da do predpisanega roka evropskega razpisa (26. 2. 2015) vloži vso potrebno dokumentacijo, ki bo podlaga za črpanje pomembnega dela nepovratnih EU sredstev za izgradnjo drugega tira.



Civilna iniciativa »Za izgradnjo drugega tira« podaja zahtevo za takojšnji začetek gradnje 2. tira Koper-Divača, ker:
- Tako domače kot tuje študije in poslovni primeri jasno kažejo, da je bazična prometna infrastruktura, nujna za razvoj nacionalnega gospodarstva, določene države v EU imajo to celo zapisano v svojih ustavah.
- Zavedanje večjih logističnih akterjev, da Slovenija koleba z odločitvijo o pravočasni posodobitvi železniške infrastrukture, že danes vpliva na odločitve o uporabi alternativnih transportnih poti.
- Vse sosednje države razumejo pomen učinkovitih transportnih poti za njihov gospodarski razvoj in jih zato že gradijo, saj se zavedajo trendov rasti pretovora preko pristanišč in vpliva prometne infrastrukture na konkurenčnost.
- Z zamikanjem izvedbe 2. tira bo Slovenija uvrščena med drugorazredne logistične države, s katerimi veliki proizvajalci, trgovci, prevozniki in mednarodni logistični sistemi ne želijo sodelovati, saj si ne morejo in ne želijo privoščiti večjih tveganj.
- Strategije in smernice EU narekujejo državam članicam, da preusmerijo čim več prometa na okoljsko bolj vzdržne oblike, kar železnica tudi je.
Razumemo, da je potrebno pomembne državne infrastrukturne odločitve temeljito pretehtati in da so posebej v sedanjih razmerah vezane na omejitve javnega zadolževanja, verjamemo pa, da je mogoče najti ustrezno rešitev: predvsem z optimalnim črpanjem nepovratnih EU sredstev in uporabo drugih ugodnih instrumentov financiranja kot tudi z določeno mero racionalizacije sedanje projektne zasnove ter v nadaljevanju z izborom konkurenčnih izvajalcev in s kakovostnim nadzorom izvajanja projekta.
Zato ocenjujemo, da velja v tej fazi vložiti vse napore, da se do skrajnega roka (26. 2. 2015) vloži prijavo za pridobitev pomembnega dela sofinanciranja in se na ta način projekt približa izvedbi.
Civilna iniciativa se že takoj ob svojem oblikovanju povezuje s posamezniki in interesnimi skupinami na območju celotne države. Sami bomo na aktivnosti nadaljevali, glasno in odločno poudarjali pomen čim prejšnje oziroma pravočasne vzpostavitve drugega tira.
Vse dosedanje vlade so obljubljale, zato verjamemo, da je v interesu te vlade, da naredi končno tudi nekaj več in zagotovi ključne pogoje za zagon in s tem pravočasno zagotovitev dvotirne proge.