nedelja, 22. februar 2015

[ AT - OBB ] Zrušeni most zaprl železniško progo Gradec-Dunaj

Nedaleč od Gradca v Avstriji se je v soboto zvečer zrušil cestni most čez železniško progo, ki Gradec povezuje z Dunajem in Salzburgom. Proga bo zaprta najmanj do 7.Marec.2015
Cestni in železniški promet, tudi iz Slovenije, bosta prekinjena najmanj do ponedeljka, poškodovanih pa na srečo ni bilo, je sporočila štajerska policija. Samo nekaj minut pred zrušenjem okoli 18. ure je sicer pod mostom peljal potniški vlak.

Kriva obsežna obnova cestnega mostu
Nesreča se je zgodila tristo metrov severno od železniške postaje v kraju Frohnleiten, ki leži 30 kilometrov severno od Gradca. Zrušeni most hitre ceste S35 so obnavljali, na njem pa so ravno potekala gradbena dela. Zrušil se je kakih 40 metrov dolg del, ki so ga pred dvema dnevoma betonirali. Skupaj se je zrušilo skoraj 800 ton gradbenega materiala.
Po mostu sicer teče hitra cesta, pod njim pa rekaMura in železniška proga, ki Gradec povezuje tako z Dunajem in tudi Salzburgom, za katerega se proga razcepi na naslednji postaji Brück an der Mur (Most na Muri).
Pretrgana povezava Slovenije s severno Avstrijo
Železniško linijo so avstrijske zvezne železnice (ÖBB) ustavile za ves lokalni potniški in mednarodni tovorni železniški promet. Promet naj bi znova stekel najprej v ponedeljek, morda pa še pozneje, so sporočili iz ÖBB-ja. Čez Frohnleiten vozi okoli sto vlakov na dan, zato se bojijo velike gospodarske škode, kar lahko vpliva tudi na Slovenijo: tako na potniški promet za Dunaj kot zlasti na tovorni promet iz Luke Koper. Za potnike je uveden nadomestni prevoz z avtobusi, ki pa bo zaradi zaprte hitre ceste S35 počasen in zamuden.


Streckenunterbrechung

Aufgrund des Einsturzes einer Straßenbrücke der S35 ist die Strecke in Frohnleiten derzeit unterbrochen. An einer Behebung der Störung wird gearbeitet, Dauer vsl. bis 07.03.2015. Rechnen Sie bitte mit Unregelmäßigkeiten und Verspätungen. Bei Reiseverbindungen mit Umstieg ist mit einer Reisezeitverlängerung bis ca. 60 Minuten zu rechnen. Für den Fernverkehr ist ein Schienenersatzverkehr für die Züge von/nach Richtung Wien zwischen Bruck/Mur und Graz Hbf und für die Züge von/nach Richtung Linz, Salzburg, Innsbruck zwischen St.Michael und Graz Hbf eingerichtet. Der Bahnhof Leoben Hbf wird von den Bussen des Schienenersatzverkehres nicht angefahren. Zwischen Leoben Hbf - St.Michael - Leoben Hbf den Zugpendelverkehr oder den planmäßig verkehrenden Nahverkehr benützen. Für den Nahverkehr ist ein Schienenersatzverkehr zwischen Mixnitz-Bärenschützklamm und Peggau-Deutschfeistritz eingerichtet. Keine Fahrradbeförderung in den Autobussen des Schienenersatzverkehres möglich.