petek, 6. februar 2015

[ SLO - SŽ ] Kako in s čim v Sloveniji "plužijo" železniške tire

Železniške tire ob obilnem sneženju čistijo strojno s posebno lokomotivo s plugom. Delovne skupine na terenu odstranjujejo predvsem sneg s kretnic. Letos sneg še ni povzročil zastojev.


Namesto z avtomobilom v službo z vlakom?

Ob napovedi snežnega meteža v 24 urah, ki se bodo raztezale od četrtka do petka, so pri Darsu včeraj voznike osebnih avtomobilov prosili, naj ob močnem sneženju raje uporabijo eno od oblik javnega prevoza. Prav železnice so še najbolj odporne na snežne padavine, saj so na drugi strani avtobusi prav tako del natrpanega cestnega prometa in pripadajočih zastojev.

Na železniških tirih zaradi snega za zdaj še brez zastojev

V skupini Slovenske železnice izvaja in koordinira odstranjevanje snega družba Slovenske železnice-Infrastruktura. Delovne skupine na terenu skrbijo za odstranjevanje snega in s tem za varen in nemoten potek prometa. Sneg so delovne skupine odstranjevale s prog tudi v preteklih nekaj dneh, pri čemer je promet potekal nemoteno in brez zastojev.

Sneg na odprtih progah odstranjujejo strojno
"Ob večjih padavinah, ko so razmere na terenu zelo nepredvidljive, sicer lahko prihaja do zamud vlakov, vendar zaposleni vse moči usmerjajo k tem, da sproti zagotavljajo prevoznost prog. Delovne skupine prvenstveno odstranjujejo sneg na kretnicah in zagotavljajo prevoznost na glavnih progah. Ob močnejših padavinah se k odstranjevanju snega vključijo tudi zaposleni drugih podjetij v naši skupini," so nam povedali na Slovenskih železnicah.

Ob močnejšem sneženju organizirajo operativni štab in območne štabe, ki koordinirajo delo in skrbijo za nemoteno odstranjevanje snega. Takrat organizirajo tudi dežurstvo, zaposleni pa so v pripravljenosti in primerno opremljeni za delo. Na odprtih progah sneg odstranjujejo strojno.

Danes in jutri dodatni vlaki, nekaterim bodo tudi dodali vagone

Slovenske železnice bodo danes in jutri med Sežano in Ljubljano zagotovili dva dodatna potniška vlaka. Iz Sežane bo vlak odpeljal ob 5.10 in prispel v Ljubljano ob 7.03, nazaj proti Krasu pa se bo odpravil ob 18.44. 

Vlaka bosta ustavljala na postajah Sežana, Povir, Divača, Gornje Ležeče, Košana, Pivka, Prestranek, Postojna, Rakek, Planina, Logatec, Verd, Borovnica, Preserje, Notranje Gorice, Brezovica, Ljubljana Tivoli in Ljubljana. 

Avtobusi, s katerimi nadomeščajo druge vlake, bodo med krajema vozili nespremenjeno in po enakem voznem redu kot do zdaj.

"Da bi zagotovili dovolj prostora za vse, ki bi v teh dneh želeli v službo ali šolo namesto z avtom potovati z vlakom, bomo nekaterim vlakom dodali več vagonov," še sporočajo s Slovenskih železnic.