torek, 16. februar 2010

Strojevodje po železniški nesreči stavkajo


Po ponedeljkovi železniški nesreči v bližini Bruslja, ki je zahtevala 18 življenj, belgijski strojevodje stavkajo. Razlog? Slabi pogoji dela, ki naj bi bili krivi za nesrečo.

Po navedbah sindikatov zaposlenih na belgijskih železnicah je bil eden izmed vzrokov železniške nesreče tudi pomanjkanje osebja na železnicah. Zaposleni so tako pogosto preobremenjeni in utrujeni. Zaradi stavke je bilo že odpovedanih več vlakov v mestih Braine-le-Comte, Mons, Lüttich, Ath, Saint-Ghislain, La Louviere, Charleroi, Namur, Ottignies, Tournai in Löwen. Sindikati stavke sicer niso organizirali, jo pa podpirajo.

Spregledal naj bi opozorilni znak
Strojevodja regionalnega potniškega vlaka naj bi v ponedeljek blizu Halleja spregledal znak STOP in zato čelno trčil v drugi regionalni potniški vlak. Pri tem je po zadnjih podatkih umrlo 18 ljudi, najmanj 160 je ranjenih.

Kot so sporočili preiskovalci, bi bilo lahko pod razbitinami vlakov še več smrtnih žrtev. Več ljudi je namreč javilo, da po nesreči še vedno pogrešajo svojce. Ob tem ni znano, ali so bili pogrešani res na vlakih, ki sta trčila.

Človeška napaka ali razmere?
Tragično nesrečo je sicer preživel strojevodja enega izmed vlakov, ki sta trčila. Kot je povedal predstavnik belgijskih železnic, bo policija strojevodjo zaslišala, ko bo to omogočalo njegovo zdravstveno stanje. Policija bo preiskala tudi črni skrinjici obeh vlakov in tako poskušala ugotoviti, kaj je v prvi vrsti povzročilo nesrečo - mehanska oz. človeška napaka ali vremenske razmere.

Eurostar vzpostavil avtobusno povezavo
Preiskava tragične nesreče se medtem nadaljuje, železniška proga, kjer sta trčila vlaka, pa bo po navedbah pristojnih oblasti zaprta še najmanj dva dni. Zaradi tega je za torek odpovedanih več vlakov, med drugim mednarodni vlak Thalys med Brusljem in Parizom ter Eurostar med Brusljem in Londonom.

Eurostar je zaradi tega danes vzpostavil avtobusno povezavo med Brusljem in Lillom v Franciji, potnikom, ki so rezervirali sedeže na vlakih pod Rokavskim prelivom, pa so pripravljeni tudi vrniti denar. Vlaki Eurostarja bodo sicer danes tako Pariz kot London povezali z Lillom, od koder vožnja z avtobusom v Bruselj traja uro in pol.