torek, 2. februar 2010

Na železnicah privolili v znižanje plač



Na Slovenskih železnicah so vsi socialni partnerji privolili v dogovor o polletnem zmanjšanju plač, s čimer nameravajo prihraniti 9,1 milijona evrov.

Plače bodo vsem zaposlenim zmanjšali glede na višino dohodka oziroma tistim z individualnimi pogodbami za do 10 odstotkov, vsem drugim pa do 5 odstotkov. Tistim, ki prejemajo minimalne plače, teh ne bodo zniževali. S 1.075 delavci na čakanju bodo prihranili še dodatnih 5,1 milijona evrov. To skupaj znese 14,2 miljona.

Premier Borut Pahor je ob tem poudaril, da bo vlada projekt modernizacije železnic predstavila državnemu zboru, pri čemer upa, da bo DZ o tem odločil že konec letošnjega leta ali na začetku prihodnjega. "Rešujemo probleme, ki so nujni, da pridemo na ničelno točko. S sestankom sem zadovoljen," je še dodal Pahor.

Premier ne verjame, da lahko Slovenci sami financiramo projekt, zato meni, da potrebujemo enega ali več tujih partnerjev.

Kdo bo saniral, še ni znano
Prometni minister Patrick Vlačič je ob tem dejal, da bodo od zdaj naprej točno vedeli, kam gre vsak evro na železnicah. Kot je še dodal, še vedno niso zbrali, kdo bo saniral, a naj bi to storili že zelo kmalu.

To je že četrti Pahorjev mesečni obisk od novembra lani, nazadnje pa je družbo obiskal na začetku januarja, ko je prometno ministrstvo predstavilo načrt sanacije železnic, ki naj bi bila opravljena v enem letu in pol, vodil pa naj bi jo odbor, ki mu bo svetoval z razpisom imenovani svetovalec.