petek, 19. februar 2010

Na železnicah zaradi nadur vračajo subvencije


Čeprav so od države prejemali subvencijo zaradi subvencioniranega delovnega časa, so v Slovenskih železnicah presegli obveznost ur. Del subvencije so že vrnili.

Slovenske železnice so bile v vladni protikrizni ukrep subvencioniranja polnega delovnega časa vključene lani od začetka julija do konca decembra. Za nekatere delavce so ugotovili, da je njihova delovna obveznost presegla okvire sofinanciranja.

Po podatkih Slovenskih železnic so v času državnega sofinanciranja opravili več kot 7,2 milijona delovnih ur, z 9.267 urami (0,13 odstotka) pa so presegli delovno obveznost. O tem so tudi že obvestili Zavod za zaposlovanje.

Nadurnega dela niso plačevali
Hkrati so s Slovenskih železnic sporočili, da so zaradi presežne delovne obveznosti nekaterih delavcev del subvencije že vrnili. Dodali so še, da v pogodbenem obdobju v skladu z zakonom o delnem subvencioniranju delavcem nadurnega dela niso odrejali in izplačevali. Kot je znano, se v skladu s tem zakonom nadurnega dela niti ni smelo odrejati.

Medtem pa na Zavodu za zaposlovanje pojasnjujejo, da pri odrejanju nadur nepravilnosti niso bile ugotovljene. So pa ugotovili, da so Slovenske železnice neenakomerno razporejale delovni čas. Po zakonu lahko delodajalec v obdobju trajanja ukrepa razporeja delovni čas glede na delovne potrebe, vendar tako, da na koncu obdobja povprečna delovna obveznost vključenih delavcev ne presega delovnih obveznosti, ki je predmet sofinanciranja po pogodbi.

Zaradi razvidne presežne delovne obveznosti je zavod v začetku tega meseca vzpostavil nekaj več kot 23 tisoč evrov visoko terjatev.