četrtek, 4. februar 2010

Kurentovanje na Ptuju



Kmalu bomo vstopili v februar – mesec karnevalov, ko smo lahko, vsaj za en dan kdo drug.

Eno največjih kulturno–etnografskih prireditev v Sloveniji – kurentovanje na Ptuju – obišče vsako leto okrog sto tisoč ljudi.

Ptujske mestne ulice in trgi bodo 6. februarja že petdesetič pustno oživeli v množici najrazličnejših pustnih mask iz vse Slovenije in Evrope, pod sloganom »Kurentovanje je zakon že 50 let. Boljše ne ja gre«. Pustno rajanje bo trajalo kar enajst dni, do 16. februarja, ko bo pokop pusta, in princ karnevala bo oblast predal županu Mestne

Sodelovale bodo številne etnografske in karnevalske skupine iz Slovenije in tujine, iz podjetij, osnovnih in srednjih šol ter številne druge skupine. Pripravili pa so nam tudi celo paleto različnih koncertov - nastopali bodo učenci osnovnih šol, kulturna društva, pihalni orkestri, učenci Glasbene šole Ptuj, etnografska društva, skupine kurentov in karnevalske skupine, folklorne skupine, ljudski pevci in drugi. Zabavne prireditve bodo potekale na mestnem trgu in v karnevalski dvorani.

Na kurentovanje se udobno in varno pripeljete z vlaki Slovenskih železnic. Iz Ljubljane se lahko odpravite ob 6.50 z vlakom Citadella. Vlak ima postanek v Zagorju, Trbovljah, Zidanem Mostu, Laškem, Celju in na Pragerskem. Na Ptuj pripelje ob 9.21.


Informacije

Več informacij o popustih za potovanje z vlakom lahko dobite:

  • na naši spletni strani www.slo-zeleznice.si,
  • v Informacijskem centru v Ljubljani in
  • po telefonu: 01/29 13 332.

Več o prireditvi si lahko ogledate na uradni spletni strani Ptujskega karnevala.