nedelja, 28. april 2019

[ FRA - SNCF ] France začne regionalne razpise

FRANCIJA: Regionalni svet je 23. aprila razkril predloge za oddajo ponudb za regionalni potniški promet v Hauts-de-France od konca leta 2022. \ t

Po vodstvu, ki ga je prejšnji mesec določil Provansa-Alpe-Azurna obala, regija načrtuje, da bo odprla lokalne železniške storitve konkurenci v skladu z domačimi reformami železnic in zahtevami četrtega železniškega paketa EU. Začela je šest tednov javnih posvetovanj z uporabniki, da bi opredelila prednostne naloge za prihodnjo obliko storitev TER v Picardie, Nord in Pas-de-Calais ter vse posebne zahteve za vsako pot.
Po mnenju podpredsednika za promet in infrastrukturo Franck Dhersin, Hauts-de-France trenutno porabi 452 milijonov EUR letno za financiranje operacij TER, vendar "sistem ne deluje" in uporabniki niso zadovoljni z delovanjem nacionalnega operaterja SNCF. Nekateri vlaki so prenatrpani, točnost pod 80% in zagotavljanje informacij o potnikih ni ustrezno.
Dhersin pravi, da regija išče konkurenčne razpise kot način za izboljšanje kakovosti ponujenih storitev in ne le za zmanjšanje stroškov. Prejšnji mesec je Hauts-de-France pozval regulatorja Araferja, naj si prizadeva za dostop do podatkov SNCF in večjo preglednost nad tem, kako regionalne službe zaračunavajo stroške infrastrukture in osebja ter vzdrževanja.
Regija je opredelila 10 potencialnih številnih storitev, ki jih je mogoče ponuditi na trgu, in ki znašajo med 20 in 25 milijonov vlakovnih kilometrov na leto in zajemajo 80% do 90% sedanjih dejavnosti TER. Med njimi so poti daljše razdalje od Pariza do Amiensa, St Quentina in Laona ter regionalne storitve. Pričakuje se, da bo posvetovanje opredelilo prednostne sklope, da bi v prvem krogu ponudili približno 20% storitev.
Izvršni organ regionalnega sveta naj bi na svoji seji 25. aprila odobril objavo predhodnega informativnega obvestila, v katerem bo določen časovni okvir za razpisni postopek. Namen je sprožiti uradni javni razpis aprila 2020 in izbrati prednostne ponudnike oktobra 2021. Tako bodo prve storitve potekale v skladu z novimi pogodbami iz spremembe voznega reda decembra 2022. \ t