sreda, 29. januar 2014

OBVOZ REMONT DELA ; železniške Postaje PRAGERSKO

Izdelava projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekta za izvedbo za ureditev vozlišča z ureditvijo železniške postaje Pragersko – 2012-SI-06083-S

Evropska komisija je 27. novembra 2013 izdala Sklep Komisije, s katerim je odobrila sredstva Skupnosti za navedeni projekt skupnega interesa. Upravičeni stroški projekta so 4,28 milijona evrov. Projekt je bil za sofinanciranje izbran na razpisu v okviru večletnega programa TEN-T za leto 2012. Sofinanciranje s sredstvi Skupnosti je predvideno v višini do 2,14 milijona evrov.

 Slovenski upravičenec je Ministrstvo za infrastrukturo in prostor. V okviru projekta bosta izdelana projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekt za izvedbo za ureditev železniške postaje Pragersko, vključno s tirnimi napravami. 

Železniška postaja Pragersko je pomembno prometno železniško vozlišče. Leži na glavni dvotirni progi Zidani Most - Pragersko - Maribor - državna meja in je na odseku Zidani Most - Pragersko sestavni del železniške osi Lyon - Trst - Divača / Koper - Divača - Ljubljana - Budimpešta - ukrajinska meja, ki predstavlja prednostni projekt št. 6 TEN-T skladno s Sklepom št. 661/2010/EU o smernicah Unije za razvoj vseevropskega prometnega omrežja.

 Postaja je zastarela in kot taka je ozko grlo na 6. prednostnem projektu TEN-T. Projekt ureditve vozlišča Pragersko predvideva izvedbo tirov in tirnih naprav, cestnih ureditev, premostitvenih objektov in cevnih prepustov, objektov visokih gradenj, rušenj in prestavitev objektov, prestavitve in zaščito komunalnih vodov in vodnogospodarske ureditve, za kar je potrebno izdelati projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja in projekt za izvedbo. Z ureditvijo vozlišča Pragersko bo povečana njegova prepustna in prevozna zmogljivost, z izboljšanjem tehničnih elementov se bo zagotovila kategorija D4 ter ustrezno priključevanje na načrtovano modernizirano železniško progo Pragersko – Ormož – Hodoš. Hkrati se bo povečala prometna varnost in odprava negativnih vplivov na okolje.
 
Projekt bo zaključen predvidoma do decembra 2015.