ponedeljek, 2. december 2013

New York: V Bronxu se je iztiril primestni vlak - štirje mrtvi

V nedeljo zjutraj se je iztiril potniški vlak na območju Bronxa v New Yorku. Po prvih poročilih oblasti so v nesreči umrli štirje ljudje, več kot 63 pa je ranjenih.
Primestni vlak na liniji Poughkeepsie-Central Stationje s severa proti mestu New York odrinil ob 5:54, na osrednjo postajo na Manhattnu pa bi moral priti ob 7:43. V okrožju Bronx se je vlak s sedmimi vagoni iztiril ob 7.20 pri kraju Spuyten Duyvil, malo preden bi vlak prečkal reko Harlem in prispel na otok Manhattan.
Vagon se je ustavil tik pred reko
Na prizorišču poteka obširna reševalna akcija, v kateri sodeluje več kot 130 gasilcev. Prvi trije vagoni so se prevrnili na bok, zadnje štiri vagone pa je vrglo s tirov, pri čemer se je zadnji izmed njih ustavil tik nad reko Harlem.
Po začasnih uradnih podatkih newyorških oblasti so umrli štirje ljudje, 63 pa je ranjenih, med njimi 11 huje.
Nesreča ob koncu prazničnih dni
Sreča v nesreči naj bi bila, da zaradi zgodnje nedeljske ure na vlaku ni bilo velikega števila potnikov, čeprav konec tedna po zahvalnem dnevu v ZDA velja za enega najbolj prometno obremenjenih dni v letu.
Promet na progi Hudson proti severu je za zdaj ustavljen, MTA, ki upravlja javni promet v New Yorku, pa je že uvedel preiskavo nesreče. Na kraj nesreče je prišel tudi guverner zvezne države New York Andrew Cuomo. Na istem mestu se je julija sicer že iztiril tovorni vlak.