petek, 18. oktober 2013

Omerzel: Drugi tir je mogoče zgraditi tudi pol ceneje

1,4 milijarde evrov se ministru za infrastrukturo zdi preveč za drugi tir železnice od Divače do Kopra, kljub temu pa bo država šla v izvedbo naložbe



Slovenija bo šla v izvedbo izgradnje drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani razkril minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel. Investicija, ocenjena na 1,4 milijarde evrov, se mu sicer zdi previsoka. "Upam si trditi, da se da drugi tir narediti za pol te cene," je dejal. Kar 21 kilometrov od skupaj 27 kilometrov dolge trase proge je namreč predvidene pod zemljo.

Minister je spomnil, da ima Slovenija znotraj Evrope izjemno strateško lego, vendar to samo po sebi ni dovolj - če želimo to izkoristiti, je treba vlagati v infrastrukturo, ne le železniško. Drugi tir je pomemben tudi za razvoj Luke Koper, je dodal. Zdaj bo treba pospešeno delati na pridobitvi gradbenega dovoljenja, vzporedno pa bo tekla recenzija kompletne projektne dokumentacije, ki jo želijo izvesti s popolnoma neodvisnim mednarodnim strokovnjakom. Nato bo sledila še izgradnja izvlečnega tira, je povedal Omerzel.

Zamisel o gradnji drugega tira Divača - Koper sega v sredino 90. let minulega stoletja, umestitev proge v prostor pa je vlada potrdila leta 2005. Nato so se zaradi sprememb načrtov in dolgotrajnega pridobivanja potrebnih zemljišč postopki zavlekli, vse skupaj pa je država za projekt porabila že skoraj 40 milijonov evrov.

Po poročanju Financ je predsednik uprave Luke Gašpar Gašpar Mišič včeraj izjavil, da se mu zdi dilema o drugem tiru nesprejemljiva, zato pričakuje, da bo vlada s projektom nadaljevala.