četrtek, 03. januar 2013

Raziskovanje nekdanje Jugoslavije s Titovega predsedniškega vlaka

Titov predsedniški vlak je nekoč prevažal kronane glave in svetovne voditelje. Zdaj pa imate tudi vi priložnost, da se popeljete v njem, ob tem pa se poučite še o zgodovini nekdanje Jugoslavije in njenega nekdanjega predsednika.
Potovalna agencija Explore Montenegro namreč ponuja "ekskluzivni" dopustniški paket, ki vključuje vožnjo z "Modrim vlakom", ki so ga sestavili leta 1959 za maršala Josipa Broza - Tita, ki je Jugoslaviji vladal med letoma 1945 in 1980.

Vlak je v času Jugoslavije slovel kot eden najbolj luskuznih na svetu, njegov interier je v slogu art dekoja, stene so obložene z mahagonijem ter hruškovim in orehovim lesom, saloni in hodniki pa z lesenimi marketerijami, volnenimi preprogami, žametom in svilo.
Vagone sestavljajo bivalni prostori za Tita in njegove goste, slovesna konferenčna soba, jedilni vagon, kuhinja in spalni vagoni. Vlak, ki naj bi imel za seboj kar 600.000 prevoženih kilometrov, so uporabili maja 1980 tudi za prevoz maršalove krste čez Jugoslavijo, ko se mu je poklonilo na tisoče žalujočih.
Za piko na i še črnogorska obalaGostje za svoj denar dobijo 12-urno popotovanje z vlakom, med vožnjo pa bodo deležni še hitrega poduka o zgodovini, v z lesom obloženem jedilnem vagonu pa vam bodo postregli zajtrk in kosilo iz treh hodov z vinom in slivovko. Začetna točka bo Beograd, od koder vlak krene ob 7. uri zjutraj, točno ob 19.00 pa prispe v črnogorski Bar. Med svojo potjo vlak prečka srbske ravnice in črnogorske gozdove, potniki pa uživajo ob razgledu na gore, jezera in soteske.
Petdnevni izlet dopolnjujejo en dan in ena noč v srbski prestolnici in trije dnevi na črnogorski obali, tudi v "Unescovem" Kotorju.

Turistično popotovanje s Titovim vlakom se je sicer napovedovalo že vse od leta 2004, ko so zaprašene vagone privlekli iz njihovega pokoja v skladišču nedaleč od Beograda. Za vzdrževanje razkošnega vlaka je skrbela ljubiteljska skupina iz Srbskih železnic.
Itinerar:1. dan: Prihod v Beograd, ogled mesta in večerja.
2. dan: S Titovim vlakom od Beograda do Podgorice (Črna gora).
3., 4. in 5. dan: Kotor. Ogled starega mesta, celodnevni ladijski izlet po kotorskem zalivu, možnost izleta v Dubrovnik.
6. dan: Vrnitev v domovino iz Tivta.