sreda, 20. oktober 2010

Protest za varni prehod čez tire


Pet prehodov na enotirni železnici v občini Pesnica ni postavljenih v skladu z zakonodajo
Krajani Rance, naselja v občini Pesnica, kjer sta se v zadnjem mesecu in pol na železniškem prehodu, zavarovanim le z Andrejevim križem, pripetili dve hudi prometni nesreči, bodo v petek z mirinm opozorilnim protestom od odgovornih zahtevali takojšnjo zagotovitev varnega prečkanja tirov. Sporno območje si je konec septembra ogledala republiška komisija in ugotovila, da razdalja med dvema nivojskima prehodoma ni v skladu z zakonodajo, saj enotirno progo na dobrih dveh kilometrih seka pet železniških prehodov, najmanjša predpisana razdalja med dvema nivojskima prehodoma pa ne sme biti krajša od 2000 metrov.

Zato je ministrstvu za promet predlagala, da se po izgradnji povezovalne poti na levi strani proge najkasneje do 30. junija 2013 trije prehodi ukinejo. Komisija je opozorila tudi na nepreglednost ob tirih, neprimerno širino cestišča ter celo na to, da Andrejev križ ni postavljen na predpisanem mestu in da prometni znaki "približnje nivojskemu prehodu" niso nameščeni.

Na občini pojasnjujejo, da je bila obstoječa prometna signalizaicija pred leti postavljena v skladu s projektom za izvedbo rekonstrukcije odseka ceste od regionalne ceste do vseh uporabnikov. Z letošnjim letom je pričel veljati novi pravilnik o prometni signalizaciji in občina je nedavno naročila izdelavo elaborata za uskladitev obstoječe prometne signalizacije z novimi pravili.