petek, 15. januar 2010

Čakajoči delavci zahtevajo odstop Berdajsa in Pavliča


Iniciativni odbor čakajočih delavcev Slovenskih železnic zahteva odstop delavskega direktorja Alberta Pavliča in predsednika sveta delavcev Silva Berdajsa.

Iniciativni odbor je napoved vložitve kazenske ovadbe s strani Berdajsa in Pavliča označil za sramotno. Dodali so, da takšna dejanja govorijo le o tem, da zagovarjata vse drugo, razen pravic do lastnega razmišljanja. Opozarjajo, da bosta morala kazensko ovadbo vložiti zoper vseh 1.075 čakajočih delavcev, ki bi jih morala javno zastopati, ne pa jih blatiti.

Odbor: Dobili smo namige, da so se delavci ob pomoči Berdajsa in Pavliča izognili čakanju
Dodali so, da se groženj Pavliča in Berdajsa ne bojijo in gredo do konca. Opozorili so, da sumijo, da sta spisek čakajočih delavcev ob pomoči svojih članov, ki so vodje sekcij in vodje delovnih enot. V enoti vleka vlakov Maribor je prišlo do popolnega obračuna z opozicijo, saj je bilo skoraj 50 odstotkov opozicijskega sindikata poslanega na čakanje, v sindikatu pa je večina članov z višjo ali visoko izobrazbo, opozarjajo. Menijo, da gre za delavce, ki bi pripomogli k izhodu iz krize Slovenskih železnic. Zato zahtevajo objavo jasnih in preglednih kriterijev za napotitev na čakanje. Čakanje delavcev po mnenju člana iniciativnega odbora Miloša Rusiča pomeni tudi reorganizacijo družbe, saj bodo napoteni na čakanje prej ali slej ostali brez službe.

Zapisali so še, da je vodja sekcije v vleki vlakov Maribor avtomehanik s strokovnim izpitom strojevodje, ki je hkrati podžupan občine Maribor. Prejeli pa so tudi namige, da so bili mnogi delavci na seznamu za čakanje, a so jih po posredovanju delavskega direktorja ali predsednika sveta delavcev umaknili s seznama. Iniciativni odbor se ob tem sprašuje, kako je mogoče, da generalni direktor Slovenskih železnic Goran Brankovič, kot ves čas zatrjuje, ne ve, kdo gre na čakanje.

Odbor ne verjame, da bosta Berdajs in Pavlič razrešena
Sklic sveta delavcev 20. januarja, na katerem bodo delavci glasovali o zaupnici delavskemu direktorju in predsedniku sveta delavcev, je iniciativni odbor označil za farso, saj predvidevajo, da svet delavcev ne bo izglasoval nezaupnice. Spomnili so še, da so aktivnosti za razrešitev Pavliča potekale že aprila 2006, predlog za razrešitev pa je podpisalo 3.024 ljudi, Pavlič pa ni odstopil. Da se zgodba ne bi ponovila, iniciativni odbor poziva vse delavce na čakanju, kandidate za čakanje in druge zaposlene, da se množično udeležijo sveta delavcev, da bodo sami priča temu, koga bodo člani sveta delavcev zagovarjali in kako bodo glasovali.

Iniciativni odbor je poleg zahteve po odstopu Pavliča in Berdajsa (za katera je napisal, da prejemata bruto okoli 7.000 oziroma 6.000 evrov plače) zahteval, da se njuni plači nemudoma znižata, da poslovodstvo znova preuči seznam čakajočih delavcev, da se na seznam čakajočih uvrstijo zaposleni na vodilnih mestih, ki za ta mesta nimajo zahtevane izobrazbe ter zmanjšanje števila profesionalnih članov sveta delavcev, češ da jih je glede na kolektivno pogodbo za dejavnost železniškega prometa preveč.

Če nezaupnica delavskemu direktorju in predsedniku sveta delavcev ne bo izglasovana, bo iniciativni odbor čakajočih delavcev deloval naprej, kmalu pa se jim bo pridružilo še 1.000 novih čakajočih delavcev, zato bodo še močnejši, opozarjajo.

Če se obljuba poslovodstva ne bo uresničila, bo odbor zahteval njegov odstop
V torek so sindikati in poslovodstvo izdali obvestilo, v katerem zagotavljajo, da se bodo čakajoči delavci vrnili na delo na Slovenske železnice. Iniciativni odbor bo zato deloval dokler se delavci ne bodo vrnili na delo. Če se obljuba poslovodstva ne bo uresničila, pa bo iniciativni odbor zahteval tudi odstop poslovodstva. Generalni direktor Goran Brankovič je namreč v intervjuju za TV Slovenija 6. januarja letos omenil možnost trajnega presežka nekaterih delavcev, nekaterim čakajočim delavcem pa so tako že izpraznili njihove pisarne in se nimajo kam vrniti, so še zapisali v iniciativnem odboru.


Foto;EuroCityCard-mR