četrtek, 15. oktober 2009

Vozi me vlak v daljave, daleč tja v širni svet ...




Enakomeren ritem, ki nas zaziba v sanje, udobni vagoni, spoznavanje zanimivih ljudi in brezskrbnost glede prave poti in parkiranja. Zakaj se ne bi na dolgo pot podali z vlakom?

Kako priti do Pekinga, Vladivostoka ali Ulan Batorja? Z letalom, kako drugače, verjetno pomisli večina ljudi. Kaj pa, če bi se tokrat poti lotili drugače in bi že sama pot "od točke A do točke B" postala potovanje samo po sebi, izkušnja, ki obljublja kup dogodivščin? Saj res, kdaj ste se sploh nazadnje peljali z vlakom?

Vlaki imajo za mnoge pridih romantičnosti, časov, ki so že minili, saj so v sodobnem, hitrem tempu življenja za mnoge prepočasni, se "nikamor" ne premaknejo. A če sprejmete njihovo hitrost, vrvež na njih, lahko postanejo pravšnja izbira za drugačno potovanje. Morda nekoliko "staromodno", a hkrati tudi takšno, ki svet prikaže z drugačne plati.

Premislite. Bi zdržali na vlaku nekaj dni in iz vagona opazovali kraje, ki drvijo mimo? Ponujamo vam deset najbolj znamenitih železniških prog, po katerih že vrsto let vozijo isti vlaki. Od Patagonije in Avstralije do Sibirije in Kanade, vlak vas pripelje tako rekoč povsod. Le čas zanj si morate vzeti ...

Anja Pavlič