petek, 1. maj 2009

Pininfarina bo preoblekla Eurostar



Družbo Pininfarina so izbrala za prenovo vseh 28 vlakov linije Eurostar, ki vozi pod Rokavskim prelivom na relaciji London-Pariz.

Gre za največjo prenovo vlakov od začetka delovanja linije leta 1994, pri čemer bodo v Pininfarini odgovorni za celotno notranje oblikovanje, vključno z inženiringom in tudi zunanjim ohišjem. Prvi prenovljeni vlaki bodo šli v promet leta 2012, in sicer za francosko državno železniško družbo SNCF.

Zdajšnja podoba "v trenutku pozabljena"
Na Eurostaru so opozorili, da je bila izbira primernega oblikovalca dolga in stroga, saj se želijo z novo podobo vsem potnikom vtisniti v spomin. Oblikovalski guru Peter York je namreč pred kratkim zdajšnjo podobo označil kot "v trenutku pozabljeno": "Nazadnje sem se vozil z Eurostarjem konec prejšenjega leta, a to, da se tega sploh ne spomnim, pove vse."

Nazadnje so vlake prenovili v letih 2004 in 2005 pod vodstvom Philippa Starcka, pri čemer so sedeže na novo oblazinili ter izboljšali standard v obeh razredih. Pojavljali so se tudi predlogi za oblikovanje luksuznega VIP-vagona s sedeži z umetnim usnjem in zavesami med njimi, a so bili zavrnjeni kot preveč elitistični.

Pininfarina: Želimo razviti jasno vizijo potovanja z vlaki v prihodnosti
V Pininfarini so nad izbiro navdušeni, z Eurostarjem pa želijo narediti tako podobo, ki bo osredotočena na močno potovalno izkušnjo s prepletom njihovega sloga in izrazite funkcionalnosti z jasno vizijo potovanja z vlaki v prihodnosti.

Družba, ki zaposluje več kot 3.000 ljudi, ima že nekaj izkušenj pri oblikovanju in inženiringu vlakov, saj so izdelali notranjo in zunanjo podobo italijanskih hitrih vlakov, tovornih vlakov za švicarske, danske in norveške železnice, tramvajev za Lille v Franciji, kot tudi za mnoga mesta v Italiji, Grčiji, na Švedskem in v Turčiji.


Foto; GooGle