ponedeljek, 5. januar 2009

General Busterja Keatona z živo glasbo (Film 1927 leta)



Tradicionalni decembrski kino-koncert v Cankarjevem domu ponuja mojstrovino nemega filma, v kateri je tudi morda najbolj legendaren prizor dirjanja po železniških tirih.

To je film General, nema komedija Busterja Keatona in Clyda Bruckmana iz leta 1927, ki ob svojem debiju ni bila velika uspešnica, zato pa danes velja za enega najboljših filmov vseh časov sploh. Film o dogajanju v ameriški državljanski vojni ob glasbeni spremljavi simfoničnega orkestra študentov Akademije za glasbo pod taktirko Roberta Israela ste si lahko ogledali v Cankarjevem domu.

Johnnie Gray, ki mora voziti vlak
Glavni lik filma General je Johnnie Gray, železniški inženir, ki ga zavrnejo, ko se želi priključiti vojaškim silam konfederacije. Oficirji namreč menijo, da bo Johnnie v vojni bolj koristen kot inženir kot pa kot vojak. Njegovo dekle Annabelle zmotno verjame, da se Johnnie vojski ni pridružil iz strahopetnosti, in ga zapusti. Usoda odloči, da se zaljubljenca čez leto dni srečata na vlaku, ki ga upravlja Johnnie in s katerim Annabelle hiti k v vojni ranjenemu očetu. Vlak napadejo unionisti in ugrabijo Annabelle. Sledi Johnniejev boj za dekle, ki vsebuje tudi legendarni prizor lovljenja z lokomotivami, ki je po sodbah številnih najbolj legendaren prizor na železniških tirih sploh.

Drzni Buster Keaton
Snemanje filma general je bil zelo drzen podvig. Buster Keaton je posnel cel niz nevarnih prizorov; nekateri so bili tako vrtoglavi, da je Keaton porabil precej časa, da je sodelavce prepričal k sodelovanju. Eden izmed takšnih je bil prizor, v katerem Keaton sedi na prečki, ki povezuje pogonska kolesa parne lokomotive in ki se med gibanjem lokomotive giblje navzgor in navzdol. Velikopotezen pa je bil tudi spektakularni prizor, v katerem se zruši most, po tem ko ga prečka vlak. Keaton je vključil 500 članov oregonske narodne garde, ki so marširali v uniformah in državljanske vojne, nato pa so razstrelili most v bližini mesta Cottage Grove. Filmarji za seboj niso počistili. Lokomotiva, ki se je z mosta zrušila v rečno korito, je postala krajevna turistična znamenitost.