četrtek, 29. junij 2023

[ITA/SLO-TI/SŽ] Novo vozni red 2023/24 bo vlak iz Trst za Beograd

 S prihodnjim poletjem 2024 bo začela delovati direktna železniška povezava med Vilo Opčini in Reko .



Zaenkrat eksperimentalna storitev , z upanjem, da bo zbudila dovolj zanimanja, tako za turiste kot občane, da pridemo do stabilne ponudbe.

Sodelovanje, ki se izvaja med italijanskimi, slovenskimi in hrvaškimi železnicami .

Očitno ne bo šlo za hitro povezavo, temveč za »počasen« vlak, namenjen turistom.

Kot je napovedal svetnik dežele Furlanije Julijske krajine Amirante , pa bi lahko "v prihodnje deloval kot odprtina za hitrejšo vrsto ponudbe, namenjene tudi dnevnim migrantom".

Poleg tega so druge poskusne čezmejne železniške povezave, ki so bile uvedene v preteklih letih z evropskimi sredstvi, imele intenzivno sodelovanje javnosti in so bile uspešne.

Če bi ta povezava delovala, bi obstajali načrti za sanacijo dela koridorja TEN-T za potniške vlake, vključno z možnostjo vlaka  Trst – Ljubljana – Zagreb – Beograd .

Deželni odbornik za infrastrukturo je čestital projektom in razpravam, ki so se pojavile na dogodku, in dejal, da je šlo za »sestanek, iz katerega so izšle nekatere zanimive ideje, ki se nanašajo predvsem na vizijo železniških povezav z zahodnimi državami Balkana.

Linija, ki ji prikazane študije in ocene pripisujejo pomemben razvojni potencial.

Pri tem vprašanju je politika, od evropske ravni do najbolj obrobne, tista, ki je poklicana, da sprejema odločitve tako z načrtovalsko dejavnostjo kot s pilotnimi projekti, da bi nato usmerili investicije.«

Uporabljen material ostaja neznanka, a ker se Italija z Vilo Opicina le »dotakne«, bo verjetno šlo za nov slovenski ali hrvaški material.