nedelja, 18. junij 2023

[FRA-ALSTOM-Renfe] Alstom 201 Coradia za Renfe

 Španska ministrica za promet, mobilnost in urbano agendo, Raquel Sánchez, in predsednik Renfeja, Raül Blanco, sta obiskala Alstomovo industrijsko lokacijo v Kataloniji, kjer poteka prihodnja zasnova visokozmogljivih vlakov 201 Coradia Stream, ki jih bo Alstom dobavil Renfeju leta Španija so bile razkrite.


Novi vlaki s po 6 vagoni (4 nizkopodni vagoni in 2 dvonadstropna vagona) bodo lahko sprejeli več kot 900 potnikov. 
12 vrat na vsaki strani, enakomerno porazdeljenih vzdolž vlaka, izboljša čas zadrževanja na postaji s pospeševanjem pretoka potnikov in transportne zmogljivosti primestnih omrežij. Poleg tega bodo prihodnji vlaki, ki bodo v celoti dostopni osebam z omejeno mobilnostjo, imeli prostore za stole za invalide in večnamenske prostore za kolesa, kovčke, otroške vozičke in drugo.

Tehnično bodo nova vozila opremljena z najsodobnejšo opremo za izboljšanje zanesljivosti in točnosti. Poleg tega bo implementirana tehnologija omogočila zbiranje več tisoč podatkov na sekundo iz celotne flote. Te informacije v realnem času zagotavljajo učinkovitejše operativno odločanje, kar bo prineslo boljšo storitev za dnevne migrante.

Prve tri enote, ki se trenutno izdelujejo, in postopek validacije in certificiranja se bo začel leta 2024. Ko bo to končano, se bo začela serijska proizvodnja preostalih 198 enot, s ciljem dobave med 3 in 4 vlaki v Renfe vsak mesec.

Med obiskom tovarne, ki ga je spremljal generalni direktor Alstoma za Španijo in Portugalsko Leopoldo Maestu, nas je španski minister za promet in predsednik Renfe spomnil, da je to naročilo največje doslej v Španiji. Pogodba za proizvodnjo teh 201 visokozmogljivih vlakov Coradia Stream znaša 1,8 milijarde evrov, vključno z dobavo rezervnih delov in vzdrževanjem za 56 vlakov za 15 let.