torek, 16. februar 2021

[SRB-ŽS] Hitri novi vlak po 200km/h v Srbiji

 

ČUDEŽ TEHNIKE PRIHAJA NA SRPSKE ŽELEZNICE! Novi vlaki bodo imeli najmanj 300 sedežev, talno ogrevanje in lokale, vozili pa bodo do 200 km / h.



Ministrstvo za promet in infrastrukturo je objavilo javno naročilo električnega vlaka.

Gre za sestavo za hitrosti do 200 kilometrov na uro, in ker so zdaj stvari v največji konkurenci, bodo kitajski proizvajalci, za katere je težko kdo konkurirati po ceni in kakovosti.

Rok za oddajo ponudb za dostavo takšnih vlakov je 15. marec. Zahtevani rok dobave za prvi vlak je konec oktobra, za dodatna dva pa do konca leta 2021.

Pričakovano garancijsko obdobje za vlake je dve leti od začetka obratovanja. Ponudniki morajo zagotoviti tudi usposabljanje za upravljanje in vzdrževanje vlakov. Obveznost ponudnika je zagotoviti bančno garancijo v višini treh odstotkov cene za resnost ponudbe.

- Prizadevamo si, da bi srbske železnice izgledale kot železnice sodobne evropske države in na tem delamo in mislimo, da nam bo uspelo. Delamo na tem, kako še bolj integrirati železnico in dvigniti promet - navaja minister za promet Tomislav Momirović.

Zahtevana dolžina vlakov je 100 metrov z najmanj 300 sedeži, tlemi in ogrevanjem čez stranske stene, navedeno pa je, da morajo imeti toplotno in zvočno izolacijo, LED osvetlitev, stranišča za manj mobilne, lokale za tople napitke, Wi-Fi sistem za rezervacijo sedežev ter avdio in video sistem za obveščanje.

- Že kmalu bomo od tu odšli v Novi Sad čez 40 minut. Občani bodo kmalu videli, kaj je železnica in kakšne koristi - ugotavlja Momirović.

Spomnimo, da je minister Momirović 6. januarja s kitajskima družbama "China Railway International" in "CRRC Corporation Limited" podpisal memorandum, nato pa je bilo navedeno, da je dokument osnova za potencialni nakup potniških vlakov za visoko hitrostne železnice.