nedelja, 07. februar 2021

[CZ-RegioJet] Čehi znova z vlaki na Hrvaško, tokrat ne skozi Slovenijo

 Hrvaška je spet na vrhu želja pri čeških turistih, zato bodo tudi letos vzpostavili sezonsko železniško povezavo in jo nadgradili. Zanimanje je bilo lani med glavno turistično sezono veliko, zasedenost je bila kar 90-odstotna.Glede na napoved češkega podjetja Regiojet letošnje smeri češki turistični vlaki tokrat ne bodo šli skozi Slovenijo, temveč iz Prage skozi Bratislavo in Budimpešto proti Zagrebu ter Reki in Splitu. Odhod vlakov iz Prage je napovedan ob 17. uri, prihod na Reko naslednji dan zjutraj, v Split pa popoldne. Na vsakem vlaku bo lahko največ 650 potnikov.

Od 28. maja do konca junija načrtujejo tri vlake tedensko, nato bodo do konca glavne turistične sezone vlaki peljali vsak dan. Cena vozovnic bo v primerjavi z lani ostala nespremenjena; za enosmerno vozovnico bo treba odšteti 23 evrov, za povratno 30 evrov. Predprodajo vozovnic se je začela že prejšnji teden.

Regiojet je že lani organiziral avtobusni prevoz z železniške postaje na Reki do 30 priljubljenih turističnih krajev ob hrvaški obali od Istre do Dubrovnika. Kot novost so letos napovedali avtobusne povezave med Splitom in Kotorjem v Črni gori ter Neumom v Bosni in Hercegovini.

Lani je sezonsko železniško povezavo med Prago in Reko izkoristilo več kot 60.000 potnikov. Povprečna zasedenost priljubljenih "rumenih vlakov" je bila 90-odstotna. V eno smer so običajno pripeljali od 500 do 560 potnikov, je septembra lani objavil Regiojet.