četrtek, 4. februar 2021

[CZ-ČD] ČD se pripravljajo na začetek vlakov do Gdynia. Najeli bodo 13 Vectronov

 

Češke železnice bodo najele trinajst lokomotiv Vectron za povezave s Poljsko in Slovaško. Čehov namerava vzpostaviti povezavo Praga - Wroclaw - Gdynia že leta 2022.



Ceske drahy bodo svojo floto razširili s trinajstimi lokomotivami Vectron, ki bodo v najemu za deset let. Češki prevoznik trenutno zaključuje razpis za njihovo dostavo - prispelo je šest ponudb.

Češke železnice morajo zaradi nenehne predelave vlečnega omrežja zamenjati starejše lokomotive, ki niso varčne, in preklopiti na drug napetostni sistem, je za Zdopravy.cz povedala tiskovna predstavnica Čeških železnic Vanda Rajnochová.

Novi Vectroni naj bi potovali iz Prage v Vsetin in Luhačovice ter na progi, ki jo načrtujejo Češke železnice od Prage do Gdynie. Po besedah ​​tiskovne tiskovne predstavnice je bilo v razpisni postopek oddanih šest ponudb.

Po opravljenih vseh formalnostih bomo z zmagovalcem podpisali pogodbo. Predpostavka je do konca februarja - je dejal Rajnochová. Po potrebi lahko lokomotive kupimo najpozneje po enem letu. Obrok vključuje celotno storitev, je dodal Rajnochová.

Vendar pa je po poročanju portala  Železniční magazín na  razpisu zmagal Vozni park Lease (nekdanji železniški najem), ki svoje Vectrone trenutno daje v najem prevoznikom s Slovaške: ZSSK in ZSSK Cargo. Češke železnice bodo lokomotive lahko kupile po enem letu najema.

Trenutno Ceske drahy izvajajo razpise za dobavo do 90 lokomotiv, prilagojenih 200 km / h, in do 50 lokomotiv, ki se bodo pospešile do hitrosti 230 km / h.

Prvih 6 vektronov naj bi bili dobavljeni češkim železnicam do konca marca 2021, potovali pa bodo iz Prage v Staré Město. Preostalih 7 lokomotiv naj bi dostavili do konca oktobra 2022 in bodo šle po progi Praga - Ličkov - Vroclav - Gdinja.