sobota, 13. februar 2021

[FRA-SNCF] želi 65 linij za leto 2030

 Kolektiv "Da nočnemu vlaku 65" se v sporočilu za javnost odziva na prihodnjo predstavitev poročila o intercités parlamentarcem (glej našo izdajo tega ponedeljka, 1. februarja).



Poročilo opredeljuje štiri glavne "koridorje", okoli katerih "si je mogoče predstavljati najrazličnejše proge za različne namene: povezave med metropolitanskimi območji, turistične storitve itd.", Je dejal minister za promet Jean-Baptiste Djebbari. Te štiri glavne osi, po katerih bi morali voziti nočni vlaki jutrišnjega dne, so: Marseille-Dijon, Marseille-Bordeaux, Tours-Lyon in Paris-Toulouse.
Cilj, ki ga je objavil Jean-Baptiste Djebbari, je razvoj desetih vrstic do leta 2030. Te bi dodali dvema, ki trenutno obratujeta (Pariz-Latour-de-Carol, ki poteka skozi Toulouse in Pariz-Briançon), in še dvema, ki naj bi se kmalu odprli (tisti med Parizom in Nico, naslednji april, med Parizom in Tarbesom pa v začetku leta 2022).

Križne povezave

"Da nočnemu vlaku 65" meni, da bi ponudba lahko vključevala več prečnih povezav, saj to pričakovanje izražajo tako skupnosti kot popotniki. "
"Da za nočni vlak 65" ponuja vizijo prihodnosti s 30 linijami za leto 2030. To bo povezalo Occitania v Franciji in Evropi. Skupina navaja, da so oddaljene regije „slabo povezane med seboj, čas potovanja je pogosto med 5 in 10 urami. Velik del prebivalcev Pirenejev meni, da čez Francijo z vlakom praktično ni mogoče - razen proti Parizu. Razširjena mreža prečnih nočnih vlakov bi lahko omogočila povezovanje oddaljenih regij med seboj po neposrednih povezavah. Prednost nočnega vlaka je tudi v tem, da dobro služi srednje velikim mestom. 65 bi pridobili z oživitvijo nočnih vlakov, odpovedanih leta 2013 za Marseille-Toulon-Nice-Vintimille in Lyon-Geneva. Druge povezave bi bile potrebne proti zahodu Francije. "
Končno, "Da nočnemu vlaku 65" očitno vzbuja zanimanje za Lourdes. Spominja se, da marijansko mesto "zlasti potrebuje romarske vlake, ki krožijo na zahtevo. Omogočili bi lahko mednarodne povezave na velike razdalje, ki jih čez dan zelo pogosto ni mogoče doseči. "