petek, 5. februar 2021

[CRRC] Kitajski lokomotivi prispeli v Evropo

 Rail Cargo Hungary je zdaj napovedal dobavo glavne lokomotive z električnimi baterijami CRRC v Evropo. Pravzaprav so ga v pristanišču Bremen izkrcali že sredi decembra 2020.


V prihodnjih mesecih bodo strokovnjaki preverili, ali vozilo izpolnjuje zahteve kupca, ter opravili preglede in preskuse za vožnjo, ki so potrebni za avtorizacijo. V tehničnem laboratoriju DB Systemtechnik v Mindnu bodo potekali statični in dinamični preskusi, na preskusni stezi pa se bodo izvajali preskusi zavor in zaviranja. Po vseh teh testih, ki naj bi bili končani do konca maja, bodo stresni testi opravljeni v javni mreži.


Po načrtih bodo tekaški testi skupaj trajali približno 1.750 delovnih ur. Zapletenost del, potrebnih za pridobitev homologacije, povečuje dejstvo, da trenutno v EU ni na voljo tehničnih izkušenj glede kitajskih lokomotiv; prav tako ni primerov za razlago zahtev nedavno uvedenega 4. železniškega paketa.


Lokomotiva ima moč 5.600 kW, največjo hitrost 140 km / h, dolžino preko odbojnikov 19.47 m in razdaljo med središčema podstavnih vozičkov 9.5 m. Superkondenzatorji, ki delujejo kot nekakšen modul zadnje milje, bodo imeli zmogljivost 200 kWh. Lokomotiva naj bi lahko samostojno pretekla vsaj 10 km po vodoravni progi, ne da bi jo oskrbovali z nadzemno žico.


V skladu s pogodbo, podpisano oktobra 2019 med Rail Cargo Hungaria in CRRC ZELC, kitajsko podjetje v 36 mesecih razvije ohišja za elektroakumulatorje in močne glavne lokomotive, optimizirane za tovorni promet, proizvede dve vozili vsake vrste in jim dobavi ustrezne Madžarske in mednarodne licence za RCH.


V skladu z dogovorom bo RCH vozila najel za obdobje štirih let. Če hibridne lokomotive dosežejo pričakovane zmogljivosti, lahko RCH uveljavi dodaten najem ali celo nakup in lahko po ugodnih pogojih naroči dodatnih 20 vozil obeh vrst.


RCH namerava uporabiti manterje na Madžarskem, poleg Madžarske pa namerava uporabiti tudi glavne lokomotive na Hrvaškem, v Srbiji, Romuniji, Makedoniji, Grčiji in Bolgariji.