četrtek, 2. julij 2020

[CZ/SLO/CRO-RGJ] RegioJet v Sloveniji morda prišlo do težav

Regiojet na Hrvaško pošilja razprodane vlake, po navedbah ministrstva pa bo v Sloveniji morda prišlo do težav


V torek se prvi vlak RegioJet odpravlja na Hrvaško in je že dlje časa popolnoma razprodan, kot tudi več drugih povezav. Potovati bo moral skozi Slovenijo, ki po informacijah s spletne strani češkega ministrstva za zunanje zadeve zaradi koronavirusa potrebuje vsaj 1,5 metra razdalje vlakov. Toda podjetje prodaja vse sedeže. Tiskovni predstavnik podjetja za strežnik iROZHLAS.cz je izjavil, da predpisi ne veljajo za te povezave. Toda ministrstvo ima nasprotno stališče.

" Ne vem, ali bi moral kupiti vozovnice za mene in družino, če ne vem, ali nas bodo pustili čez mejo, " je zapisal Tomáš Šmejkal, ki je tako kot mnogi drugi Čehi načrtoval izkoristiti železniško povezavo med Češko in Hrvaško, ki jo je nedavno napovedal prevoznik.

Slovenija je 13. junija ponovno vzpostavila mednarodni javni prevoz in postavila naslednje pogoje: "Temeljna načela vključujejo obvezno uporabo zaščitnih tančic v vozilih, držanje razdalje najmanj 1,5 m - 2 m, obvezno razkuževanje rok pred vkrcanjem in izstopom s ceste. Ta pravila veljajo tudi za tranzite vlakov, avtobusov, po trenutni razlagi slovenske policije, vključno s turističnimi in drugimi vozili mednarodnega javnega prevoza, je njihovo upoštevanje obvezno in jih naključno preverja slovenska policija, "piše s sklicevanjem na Slovenski nacionalni inštitut za javnost zdravje Češko zunanje ministrstvo .

Opozarja tudi, da lahko nespoštovanje pravil vodi do "mednarodnega množičnega prevoza vozila v državo, tudi če je takšno vozilo v tranzitu".
RegioJet, ki v torek pošlje prvi vlak na Hrvaško preko Slovenije, a proda vse sedeže v kompletu. Zato v njem ni opaziti vrzeli, kar dokazuje spletna prodaja vozovnic na spletni strani prevoznika .
Vendar je tiskovni predstavnik družbe Aleš Ondrůj prepričan, da RegioJet tega sploh ni treba storiti. "O vprašanju smo se posvetovali in že na začetku smo vprašali našega slovenskega partnerja, to je Slovenske železnice, ki je tudi prevoznik na slovenskem ozemlju. Večkrat so nam povedali, da je to, prvič, v obliki priporočila in drugič, da se ti vlaki ne nanašajo, da s tem ni težav. Brez preverjanja tega ne bi storili, "je Ondrůj opisal strežniku iROZHLAS.cz.
Komplet RegioJet po Sloveniji vleče lokomotiva lokalnega prevoznika, ki je takrat po besedah ​​Ondrůja skrbela za zakonito in pravilno obratovanje vlaka na slovenskem ozemlju. In po navedbah Slovenskih železnic priporočilo ne velja za mednarodne vlake. Zato tudi češka družba ne pričakuje zapletov.
RegioJet nima težav z drugimi higienskimi predpisi. "Vemo, da mora biti na vlaku dezinfekcija, kar je praksa, ki jo uporabljamo tudi na Češkem - še okrepila se bo - potniki morajo imeti tančice, kar je tudi praksa iz Češke. Poleg tega bomo imeli za potnike na voljo tančice, če jih kdo potrebuje, "je dodal Ondrůj.

To ni nov predpis

Strežnik iROZHLAS.cz je zato vprašal mnenje češkega ministrstva za zunanje zadeve in slovenskega ministrstva za infrastrukturo, pod katerega spada promet. Češko letovišče vztraja pri svojem stališču in se sklicuje tudi na spletno stran češkega veleposlaništva v Ljubljani.

Navajajo: „Opozarjamo na obveznost spoštovanja cestnih prometnih predpisov v Sloveniji, vključno s pravilnim plačevanjem cestnin, skladnostjo s higienskimi standardi v primeru mednarodnega javnega prevoza (obvezen razmik 1,5 m itd.) In drugimi zakoni in predpisi. Ta obveznost velja tudi v primeru tranzita skozi Slovenijo. "
Poleg tega po navedbah ministrstva za zunanje zadeve ne gre za nov ukrep. "Ministrstvo za zunanje zadeve ne odgovarja za težave, ki bi nastale zaradi nespoštovanja pravil s strani prevoznika. V Sloveniji to ni nič novega, na primer povezava z repatriacijo, ki jo je sredi marca napovedalo Ministrstvo za zunanje zadeve iz Slovenije, je predvidela to pravilo, "je dodala tiskovna predstavnica ministrstva Zuzana Štíchová. Slovensko ministrstvo do objave članka tega vprašanja ni komentiralo.
Vendar Ondrůj še vedno vztraja, da na vlaku ni razdalj. "Nočni vlaki, ki v Sloveniji nimajo nacionalnih služb, niso vključeni v ta ukrep. Podobno nočni vlaki vozijo iz Avstrije preko ozemlja Slovenije na Hrvaško, «je dodal Ondrůj, potem ko so ga uredniki seznanili z mnenjem ministrstva za zunanje zadeve.