torek, 24. november 2020

[UK-RAIL] HS2 vabi ponudnike dvigal in tekočih stopnic na razpis

 23. novembra 2020 je HS2 objavil javni razpis za pet ponudnikov, ki so se potegovali za načrtovanje, dobavo in vzdrževanje skoraj 300 dvigal in tekočih stopnic za štiri glavne nove postaje HS2.



Naslednji ponudniki so bili povabljeni k oddaji ponudb za dva ločena paketa, ki zajemata dvigala in tekoče stopnice: Fujitec UK, Kone, Otis, Schindler in Thyssenkrupp Elevator UK. V celotnem projektu bo nameščenih približno 160 dvigal in 130 tekočih stopnic, ki bodo dnevno pomagale stotisočem ljudi dostopati do vlakov HS2. Vse nove postaje v Londonu in Birminghamu bodo z vidika vsakodnevnega obratovanja brez ogljika in popolnoma dostopne, z brezstopenjskim dostopom od ulice do vlaka.

Tekoče stopnice bi se raztezale več kot 3 km. Najdaljše tekoče stopnice bodo pri Old Oak Common v zahodnem Londonu, ki bodo potnike 13,5 m dvignile od podzemne ploščadi do nivoja dvorane. Nova postaja - kjer se HS2 srečuje s storitvami Crossrail za Heathrow in zahodni konec Londona - bo imela več kot 50 dvigal in tekočih stopnic.

Tri nove postaje HS2 bodo zgrajene po najvišjih industrijskih standardih - "BREEAM Excellent" - glede trajnostne življenjske dobe, Birmingham Interchange pa naj bi dosegel višjo raven "BREEAM Outstanding". Energijsko učinkovita dvigala in tekoče stopnice so ključni del doseganja teh ambicioznih okoljskih standardov.

Pogodba je razdeljena na dva ločena paketa za dvigala v vrednosti do 267 milijonov GBP in tekoče stopnice v vrednosti do 198 milijonov GBP, pri čemer so zmagovalci imenovani v okvire. Ta prilagodljiv pristop omogoča morebitne spremembe v številu naročil dvigal in tekočih stopnic po dokončnem oblikovanju postaj. Naročila bodo oddana predvidoma prihodnje leto, vrednost vključuje vzdrževanje za 20 let.