torek, 17. november 2020

[RUS-RŽD] ZMAGA VLAK (Druga Svetovna Vojna)

 

Edinstvena potujoča razstava "ZMAGA VLAK" je prejšnji konec tedna v Murmansku naredila postanek. Razstave, nameščene v osmih avtomobilih in potopljene v ozračje prve polovice štiridesetih let, se je udeležilo več sto obiskovalcev, med njimi tudi vojaško osebje.

Tu ni vodnikov: avdio vodnik pripoveduje zgodbo o vojni z glasom tipkarice Lidije, katere prototip je resnična oseba. Za učinek največjega potapljanja so organizatorji potujoče razstave celo poustvarili zvoke in vonjave, značilne za to ali ono notranjost.

Osem avtomobilov vlaka zmage je tudi osem pogojnih stopenj vojne: od začetne, ko se je življenje le prenavljalo iz mirnega v vojaški način, do končnega, ko so se vojaki osvoboditelji vračali domov s fronte.

Murmansk je postal četrto mesto na progi vlaka Zmaga, ki je iz Moskve začel 23. oktobra. Naslednji so Arhangelsk, Smolensk, Tula, Kursk, Vladikavkaz, Kerč, Feodosija, Sevastopol, Novorosijsk in Volgograd. Predvideno je, da bo maja prihodnje leto premična razstava spet prišla na polotok Kola in jo bo lahko obiskalo več prebivalcev polarnega kroga.

Foto; Misha & Denis (Moskva/Saint Petersbrug) je najlepši hvala !!!