sobota, 28. november 2020

[ITA-ALSTOM] Alstom bo Italiji dobavil več enot vodika "Coradia"

 Alstom bo prevozniku Ferrovie Nord Milano zagotovil prve enote na vodikov pogon v Italiji, je proizvajalec napovedal 26. novembra.



Alstom bo oskrbel šest vlakov na vodikov pogon, ki temeljijo na platformi Coradia Stream. Več enot te vrste, vendar s tradicionalnim električnim pogonom, se že uporablja v Italiji in tudi na Nizozemskem, izdelujejo pa jih v proizvajalčevi podružnici v Chorzówu . Vendar pa bodo vodikovo različico proizvajali v Italiji. Največji del proizvodnje bo narejen v Saviglianu, kjer je bil Pendolino zgrajen za PKP Intercity,SŽ 310,....

Operater FNM je v pogodbi z Alstomom zagotovil možnost dobave še osmih vozil. Celotna pogodba je vredna 160 milijonov EUR. Prvo vozilo naj bi začelo obratovati v 36 mesecih. Vlečne enote bodo vozile po neelektrificiranih železniških progah v Lombardiji.

Alstom je proizvajalec, ki ima trenutno največ izkušenj s pogonom na vodik. Coradia Stream za Italijane naj bi bil opremljen s pogonom, ki je bil uspešno preizkušen v vozilu Coradia iLint, dve leti preizkušen v različnih regijah Evrope. Alstom že ima kupca zanj.
- Zelo smo ponosni, da v Italijo uvajamo tehnologijo vlakov z vodikom, in cenimo zaupanje, ki nam ga je izkazala naša italijanska stranka. Pogodba potrjuje vlogo družbe Alstom pri določanju mobilnosti v prihodnosti. Podjetje Coradia iLint se je že izkazalo v komercialnem ladijskem prometu v Nemčiji, naročilo za vodikovo različico Coradia Stream pa je še en pomemben korak pri prehodu na globalne trajnostne prometne sisteme, je dejal Gian Luca Erbacci, podpredsednik Alstoma Europe.