torek, 3. november 2020

[SLO-Zreče] Bo po Zrečah ob 100-letnici znova vozil vlak?

 V Zrečah nadaljujejo z urejanjem Železniškega muzeja. Ob skorajšnji 100-letnici prihoda železnice v kraj želijo domačine in turiste popeljati s parno ali dizelsko lokomotivo.



Zrečah bodo januarja zaznamovali 100-letnico prihoda železnice v kraj. Ob tem, kot nam je pojasnil župan Boris Podvršnik, ostaja ena glavnih nalog občine nadaljnje urejanje Železniškega muzeja. Tega po županovih besedah urejajo že več mandatov, vse skupaj pa se je začelo z zbiranjem fotografij. Nato so pred približno 12 leti izdali knjigo Ozkotirna železniška proga Poljčane – Slovenske Konjice – Zreče, ki je bila dobro sprejeta, kar jim je dalo vzpodbudo za nadaljnje delo. Kmalu nato so uredili lastništvo muzeja, ki je iz Uniorja prešlo na Občino, zdaj pa želijo to edino ohranjeno železniško postajo na ozkotirni železnici še bolj približati javnosti.

Pri tem je zanimivo, da spodnje prostore objekta še vedno uporablja Združenje šoferjev in avtomehanikov Zreče, zgoraj pa so uredili muzej. Pred časom so obnovili še vlakovno kompozicijo, nad katero so v bližini železniške postaje postavili nadstrešek in vzporedno uredili še plato in peron. V Zrečah zdaj stoji tudi strojnica za lokomotivo.

Položiti želijo 100 metrov železniških tirov

Župan Podvršnik še dodaja, da želijo do januarske okrogle obletnice na trasi nekdanje železnice položiti slabih 100 metrov železniških tirov, na katere naj bi postavili »živo lokomotivo in vagon”. Ali bo to parna ali dizel lokomotiva v tem trenutku še ne vedo. Progo bi lahko nato podaljšali  po stari trasi železnice do Uniorja. Tovrstna kompozicija bo zagotovo pritegnila otroke in mlade družine.